Copiii preșcolari de la mai multe grădinițe și creșe din municipiul Sibiu beneficiază în această perioadă de testarea gratuită a auzului în cadrul unui proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Proiectul “Copiii sibieni vor să audă” este derulat de Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Spitalul European Polisano și Sonorom, și își propune testarea auditivă a minim 2400 de copii preșcolari din municipiul Sibiu, copiii depistați cu deficiențe de auz sau afecțiuni ale urechii (ex: otite) putând beneficia de investigații specializate gratuite în cadrul Spitalului European Polisano.
Totodată în cadrul proiectului, va avea loc evaluarea copiilor depistați cu deficiențe de auz precum și informarea și consilierea părinților cu privire la procesul de reabilitare ce trebuie urmat.
Această initiativă vine în contextul neimplementării în maternitățile din România a testării auditive a nou-născuților, deși în conformitate cu declarațiile Ministerului Sănătății trebuia să devină obligatorie încă de la începutul anului 2015.
Procedura testării auzului la copii este în măsură să le ofere părinților și personalului medical primul indiciu cu privire la o posibilă deficiență de auz, facilitând diagnosticarea precoce a hipoacuziei, protezarea auditivă (clasică sau cu implant cohlear) și succesul procesului de reabilitare marcat de integrarea copiilor cu deficiențe de auz în învățământul de masă și ulterior în societate.
În prezent, la nivelul României aprox. 30% dintre nou-născuți sunt testați auditiv, iar în județul Sibiu există doar două maternități care efectuează această procedură.
Procedura de testare, investigațiile complexe ulterioare, evaluarea logopedică sunt oferite cu titlu gratuit copiilor preșcolari de pe raza municipiului Sibiu, costurile acestora fiind suportate din cofinanțarea de 18.000 lei din partea Consiliului Local Sibiu şi Primăriei Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității și din contribuțiile proprii a Asociației “Ascultă Viața!” și Spitalului European Polisano.