Telekom a selectat proiectele pe care le va finanta anul acesta prin programul Teimplici

telekom-poza-castigatori-teimpliciTelekom Romania a desemnat proiectele pe care le va finanta anul acesta prin programul Teimplici. In urma evaluarii juriului, au fost selectate 10 organizatii care pe parcursul anului 2017 vor beneficia de fonduri totale de pana la 70.000 de euro oferite de Telekom Romania pentru implementarea proiectelor prin care acestea isi propun sa ajute dezvoltarea armonioasa a comunitatilor.  Un numar de 124 de proiecte de educatie, sanatate, mediu, dezvoltare, protectie sociala si inovatie au fost inscrise in programul Teimplici.ro anul acesta. In cadrul celei de-a treia editii a programului, organizatiile non-guvernamentale au fost invitate sa propuna proiecte prin intermediul carora nevoile comunitatilor sunt sustinute cu ajutorul tehnologiei.

Ruxandra_VodaDe la lansare si pana in prezent, peste 400 de proiecte au fost inscrise in programul Teimplici.ro, valoarea fondurilor oferite de Telekom pentru implementarea a 30 din acestea depasind 150.000 de euro. Aceste cifre arata angajamentul pe care ni l-am luat pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale si preocuparea pe care Telekom o are in efortul de a sprijini implicarea cetatenilor in acest proces. Implementarea corecta a proiectelor castigatoare ale editiei din acest an are potentialul de a aduce beneficii vizibile atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu”, spune Ruxandra Voda, Director Comunicare al grupului de companii Telekom Romania.

Proiectele castigatoare din acest an sunt:

  • „Camera virtuala de integrare si interactiune sociala (scoala, gradinita) pentru copii – Oculus Rift” – proiect realizat cu sprijinul Asociatiei Centrul Terapeutic Marea Neagra de Sprijin al Persoanelor cu Autism in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta,  prin care se doreste realizarea unor medii virtuale pe care specialistii asociatiei sa le prezinte copiilor cu autism iar acestia sa poata interactiona cu ele. Proiectul urmareste sa le dezvolte copiilor abilitatile de participare la activitatile de grup alaturi de alti copii.
  • Amenajarea salii multifunctionale in Scoala Gimnaziala Darko Jeno din localitatea Dalnic” a Asociatiei de parinti Step by Step in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Darko Jeno – proiectul are ca scop amenajarea unei sali multifunctionale in Scoala Darko Jeno, din comuna Dalnic, judetul Covasna, prin achizitionarea de laptopuri, o tabla interactiva, programe software si imprimanta multifunctionala pentru ca elevii sa aiba acces la lectii interactive cu ajutorul tehnologiei.
  • Edulier – platforma online pentru implicarea comunitatii in sprijinul copiilor cu tulburari specifice de invatare (TSI)” – Asociatia Edulier in parteneriat cu Asociatia Covorasul Fermecat pun la dispozitie o platforma care va facilita legatura directa dintre parintii copiilor cu TSI si cabinetele medicilor specialisti la nivel judetean, ONG-uri locale si cadre didactice, pentru acces mai eficient la servicii specializate, astfel incat terapia de recuperare a copilului cu TSI sa se demareze in timp util, iar tehnicile specifice sa fie insusite atat de familie, cat si de cadrele didactice. De asemenea, aceasta va oferi informatii despre primele semne ale dislexiei, punctele in care se gaseste cel mai apropiat specialist pentru evaluari medicale. Vor fi oferite detalii despre terapie, despre cum se vor putea accesa diverse modele de lectii ce pot fi utilizate de cadrele didactice, fise de lucru pentru acasa, pentru parinti. Scopul proiectului este sprijinirea copiilor cu dificultati de invatare (dislexie, distonie, disgrafie, discalculie) prin crearea unui instrument online, gratuit si usor de accesat.
  • „Wildlife Help” – Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice in parteneriat cu Centrul pentru Reabilitarea Faunei Salbatice – ACDB au dezvoltat un proiect care isi propune intarirea capacitatii de interventie si salvare a animalelor salbatice aflate in dificultate, prin utilizarea unor sisteme inovatoare de monitorizare online, monitorizare post reabilitare si implicare a comunitatii la nivel national in activitati de localizare si informare. Centrele de reabilitare pentru fauna salbatica au nevoie de tehnica si inovatie in domeniul salvarii si monitorizarii.
  • Terapia prin joaca cu ajutorul platformei MIRA destinata persoanelor cu dizabilitati neuromotorii” prin Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez in Romania in parteneriat cu Asociatia DOG ASSIST – Scopul proiectului este invatarea deprinderilor de viata independenta a persoanelor cu dizabilitati cu ajutorul software-ului medical MIRA. Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea serviciilor de recuperare si reabilitare pentru copiii cu dizabilitati neuromotorii severe, pentru dobandirea autonomiei personale necesare integrarii.
  • „Vocea Mea Spatiul Meu” – Asociatia Telefonul Copilului, in parteneriat cu IGPR (Inspectoratul General pentru Protectia Copilului) si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice urmaresc dezvoltarea si implementarea unei aplicatii mobile dedicate copiilor si adolescentilor, prin care utilizatorii vor avea posibilitatea sa se inregistreze, sa obtina informatii utile si sa contacteze telefonic specialistii de la Telefonul Copilului. Aplicatia ii va ajuta pe acestia sa intervina in situatii grave in care copiii si adolescentii s-ar putea afla la un moment dat.
  • „Camera senzoriala pentru bebelusii indelung spitalizati” – Proiectul Asociatiei Unu si Unu realizat in parteneriat cu spitalele care ofera terapie de gradul II si III din tara este primul proiect de terapie complementara si integrativa pentru bebelusii indelung spitalizati dintr-o sectie de terapie intensiva de gradul III din Romania. Folosirea de terapii complementare, precum muzico-terapia si terapia prin lumina, pot ajuta nou-nascutul cu probleme la nastere sa isi conserve energia si sa isi imbunatateasca greutatea, somnul, recuperarea medicala. In plus, proiectul faciliteaza crearea legaturii parinte-copil pe perioada spitalizarii si reprezinta o metoda de alinare a durerii resimtite de copii in urma manevrelor medicale ce le sunt aplicate.
  • „Conectivitate turistica prin dezvoltarea unei aplicatii mobile in Colinele Transilvaniei” – Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania in parteneriat cu Asociatia Mioritics isi propun sa aduca informatii relevante pentru turisti despre zona Colinele Transilvaniei, intr-un mod contemporan si interactiv si, de asemenea, sa implice turistii in ierarhizarea obiectivelor (turistii pot da note obiectivelor), astfel incat pe termen lung sa poata fi identificate punctele forte si punctele slabe ale zonei din perspectiva turistului, contribuind in felul acesta la o continua monitorizare si dezvoltare a acestei zone.
  •  “Intalniri virtuale pentru viitorul meu” – Fundatia PACT in parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leaders, Asociatia Dezvoltare Evolutie Parteneriat din Bumbesti-Jiu si Grupul de initiativa din Filiasi  adreseaza problema accesului dificil al tinerilor din comunitati mici la persoane care ii pot motiva pe tineri in a face alegeri importante pentru traseul lor profesional, dar si personal, in concordanta cu experientele lor. Deoarece este mai dificil de organizat intalniri fata in fata, proiectul propune ca acestea sa fie virtuale, organizate prin intermediul internetului. Prin cunoasterea directa a acestor persoane, tinerii au posibilitatea sa investigheze diferite domenii ocupationale, sa reflecteze la interesele si preferintele proprii, si sa isi stabilesca niste obiective concrete cu ajutorul mentorilor implicati in proiect.
  • „Internet la Sat”- Prin intermediul proiectului, Merci Charity Boutique in parteneriat cu gradinitele si scolile din Gogan, Bernadea si Daia, isi propun amenajarea a trei laboratoare de informatica in satele mentionate pentru 118 prescolari si elevi din  clasele 0-VIII. Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea abilitatilor de scris, citit, socotit si cunostinte de cultura generala prin folosirea de softuri educationale in cadrul orelor de la scoala; dezvoltarea abilitatilor de lucru cu computerul pentru elevii si cadrele didactice din cele 3 scoli si dezvoltarea abilitatilor artistice ale copiilor folosind calculatorul.