Concluzia unui studiu realizat în rândul studenților români din străinătate este că aceștia nu s-au simțit vreodată discriminați în timpul studiilor. Aproape 90% dintre tinerii care au participt la studiu spun ca nu s-au confruntat cu astfel de situații nici în prezent, nici în trecut. Studiul a fost realizat de către consultantul educațional IntegralEdu, ca urmare a situației determinate de Brexit dar și de evoluția socio-politică la nivelul Europei.
“Tinerii cu care intrăm în contact în fiecare zi și care studiază în afară spun că evoluția actuală socio-politică nu le afectează în niciun fel situația educațională și socială în străinătate. Deși primim în fiecare zi astfel de semnale pozitive de la tinerii noștri din afară, am vrut să evaluăm concret situația și am demarat o cercetare mai detaliată. Am dorit să aflăm cum s-au integrat studenții noștri acolo și 77% dintre respondenți au afirmat că nu le-a fost dificil să se adapteze, doar 8% afirmând că le-a fost greu să se acomodeze, mai ales din cauza oamenilor”, declară Ana Maria Papp, Manager Departament Universități în străinătate, IntegralEdu.
Dintre participanții la studiul IntegralEdu, 48% au fost studenți din Marea Britanie, 34% din Olanda, 14% din Danemarca și 4% din Elveția. 79% din totalul studenților care au răspuns la întrebările IntegralEdu consideră că decizia de a studia este benefică ca punte de lansare în carieră. Un procent de 76%, l-au înregistrat studenții care cred că studiile în afară i-au ajutat ca experiență în viață, în timp ce 60% afirmă că experiența educațională externă este benefică din punct de vedere al experienței academice. Niciun respondent nu a afirmat că această experiență nu i-ar fi fost benefică într-un fel sau altul.
“Studiul vine să confirme o situație de normalitate care există în acest moment la nivel academic atât în Marea Britanie, cât și în restul Europei. Brexit-ul a creat o situație de incertitudine mai ales în ceea ce-i privește pe cei care își doresc să meargă la studii în Marea Britanie. Însă toate semnalele pe care le-am primit, până în prezent, atât din mediul universitar, dar și de la studenții de acolo au îndemnat la o abordare echilibrată a situației. Cel puțin pentru următorul an academic 2016-2017 situația nu se va schimba în niciun fel din punct de vedere al programelor de studiu și al eligibilității studenților europeni în Marea Britanie. Probabil că nici după această perioadă nu vor fi schimbări majore, iar semnalul cel mai clar este dat de faptul că cele mai importante universități din Marea Britanie și din Europa vin la București în septembrie, în număr și mai mare, pentru a-și prezenta programele educaționale tinerilor români, fie că vorbim despre studii gimnaziale, liceale, universitare, postuniversitare sau de pregătire și dezvoltare”, precizează consultanții IntegralEdu.
În perioada 24-25 septembrie, instituțiile de învățământ din străinătate vor fi prezente la World Education Fair, cel mai important târg educațional din această toamnă, care va avea loc la Hotel Athenee Palace Hilton. După ce le vor prezenta tinerilor din București oportunitățile educaționale în străinătate, reprezentanții universităților vor porni către Iași, Constanța, Galați și Craiova. Sesiunea de discuții cu tinerii din Timișoara va avea loc pe 23 septembrie, înainte de târgul de la București.