”Am menținut previziunile privind economia reală a României pe termen mediu (perioada 2016-2019). Vom revizui acest scenariu macroeconometric central după ce se vor comunica deciziile de politică fiscal-bugetară și de politică de venituri (de către Noul Guvern), cel mai probabil în luna ianuarie 2017 (când vom incorpora și datele semidefinitive privind dinamica PIB din 2015 și estimările provizorii (2) cu privire la ritmul economiei din T3 2016). Conform scenariul curent economia internă a crescut cu aproximativ 5% an/an în 2016, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice”, a declarat Andrei Rădulescu, economist-șef în cadrul Băncii Transilvania.
Pentru perioada 2017- 2019 ne așteptăm la temperarea dinamicii anuale a PIB (după cum se poate nota în tabelul de mai jos), în convergență către ritmul potențial, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului de politici economice (majorarea costurilor de finanțare). Previzionăm o dinamică a investițiilor productive superioară celei a consumului privat, dar și convergența ritmurilor de evoluție a exporturilor și importurilor.
În sfera economiei financiare așteptările privind dinamica prețurilor de consum s-au majorat în perioada recentă, evoluție influențată și de inflexiunea cotațiilor la țiței (pe fondul acordului OPEC). FED a continuat să majoreze rata de dobândă, iar BCE a semnalat un nou ciclu monetar începând din 2018. Pe piața financiară rotația capitalului a determinat creșterea burselor (indicii din SUA au atins noi maxime) și continuarea tendinței de majorare a costurilor de finanțare în economia mondială.