Studiu: In Romania, putin peste o treime din mediul rural are acces la servicii financiare de baza

mastercard2 In Romania, putin peste o treime din mediul rural este inclus financiar, avand acces la servicii financiare de baza precum un cont bancar. Astfel, 85% dintre adultii din mediul urban mare și metropolă, 78% din urbanul mic și doar 35% din rural, au un cont bancar, potrivit rezultatelor cercetarii de piata realizate de Brandberry la comanda NOCASH . Cei care declară că dețin și card bancar sunt cu aproape 9% mai mulți în urban mic-mediu decât cei care au declarat că au cont bancar. Aceasta înseamnă că există aproape 9% din populația oraselor mici si medii care nu recunoaste diferența dintre un card bancar și un alt tip de card. La nivel național media este de 2%. Aproape 50% dintre respondenți declară că obișnuiesc să păstreze o evidență a cheltuielilor zilnice. Totuși, la întrebarea legata de cum anume fac acest lucru, jumătate dintre ei a declarat că ”țin minte”.

„În urmă cu 20 de ani apărea pe piaţă primul card bancar, emis sub sigla Visa, precum şi primul bancomat de la care se puteau efectua retrageri de numerar. Astăzi există peste 15 milioane de carduri pe piaţă şi mai mult de una din două tranzacţii pe un card Visa este o plată la comercianţi, ceea ce reflectă progresul plăţilor electronice în România. Pentru ca toată ţara, şi nu doar anumite regiuni, să intre în era digitală şi să atingem nivelul de dezvoltare a plăţilor electronice din alte state europene, mai avem însă un drum lung de parcurs şi este nevoie în continuare de dialog și reflecție, de cooperare între companii și instituții publice preocupate de modernizarea și digitalizarea României. Felicitări NoCash pentru iniţiativa remarcabilă de a face o analiză în profunzime a pieţei cardurilor şi de a aduce împreună toţi actorii importanţi din acestă industrie”, a declarat Cătălin Crețu, director general România, Croația, Malta și Slovenia în cadrul Visa Europe.

Datele cercetarii releva faptul ca un sfert dintre cei care au declarat că nu detin un cont bancar spune că a avut dar din diverse motive a renuntat la el. Situatia “abandonului” de servicii financiar-bancare este mai pronuntata pentru populatia din mediul rural. Potrivit rezultatelor obtinute, 80% dintre cei care locuiesc în rural, și au avut card, NU doreste să-și mai facă unul nou spre deosebire de 80% din urban care vrea să-și deschida un nou cont de card. Anul 2015 a consemnat trecerea unei bariere importante in comportamentul de plata al romanilor posesori de card. A fost pentru prima oara cand numarul de tranzactii de plati la comercianti a depasit numarul tranzactiilor de retragere numerar la ATM-uri. Cercetarea de piata consemneaza faptul ca aceasta performanta s-a obtinut in conditiile in care doar unul din cinci posesori de card face plati. Asadar, 80% dintre cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar și a face plăți cu numerar, față de doar 20% proporția celor care fac plăți preponderent cu card.