Studiu EY: Trei directori financiari din patru pun pe primul plan capacitatea de a furniza rapid informaţii

Potrivit unui studiu efectut de firma de consultanță și audit EY, directorii financiari (CFOs) din sectorul asigurărilor consideră creşterea un imperativ al industriei, însă unul din cele mai importante roluri pe care îl au de jucat constă în sprijinirea business-ului prin furnizarea de informaţii clare, relevante şi la timp. În acest context, sarcina lor este de a echilibra noile standarde de contabilitate care urmează a fi implementate cu capacitatea de a introduce, eficient, noi modele operaţionale financiare, se arată în studiul anual EY intitulat Global Insurance CFO Survey. Studiul are la bază un sondaj la care au participat directori financiari din 60 de companii globale de asigurări. Pentru a răspunde acestor nevoi, directorii financiari au o viziune clară asupra priorităţilor financiare ale companiilor lor până în anul 2020 şi dincolo de acest orizont. 74% dintre respondenţi au citat capacitatea de a furniza rapid și integrat informaţii și analize rapid, şi integrat drept principala prioritate. Pe al doilea loc s-a clasat alinierea informaţiilor financiare, actuarile și de risc, cu un procent de 48%, în timp ce 47% dintre respondenţi au spus că principala prioritate este atingerea unui grad ridicat de eficienţă prin simplificarea şi automatizarea proceselor. În acelaşi timp, 41% dintre respondenţi consideră raportarea rapidă şi securizată ca pe o cerinţă cheie pentru furnizarea de informaţii relevante la timp, iar 33% spun că implementarea cerinţelor financiare și de reglementare reprezintă o preocupare de top.

Alina Dimitriu, Director Executiv, EY România, declară: „Piața asigurărilor din România nu face excepție, creșterea organică sau prin achiziții și parteneriate strategice este una dintre principalele preocupări ale conducerii companiilor. În acest context, anumiți asigurători au început deja să investească atât în programe de eficientizare a funcției financiare cât și în tehnologie. Aceasta le va permite nu doar conformarea cu noile standarde contabile și cadrele multiple de raportare, ci și facilitarea unui proces de decizie rapid si fundamentat.”

În România, piaţa asigurărilor a atins, în primele nouă luni ale anului 2016, un nivel de 6,88 miliarde lei (prime brute subscrise), în creștere cu 12% față de intervalul similar al anului 2015, conform datelor comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) . Cumulată, valoarea primelor brute subscrise atât de către societăţile de asigurare, cât şi de către sucursale, se ridică la 7,37 miliarde de lei. Creşterea pieţei din această perioadă a fost determinată de dinamica ascendentă a segmentului asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 14% faţă de primele nouă luni ale anului 2015, fiind susţinută şi de o evoluţie pozitivă a asigurărilor de viaţă (2%). În acest segment s-a constatat o orientare mai pronunţată către produsele de asigurare tradiţionale de viaţă şi către asigurările de sănătate (plus 36%), care a compensat scăderea volumului subscrierilor pentru asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii.

Cele mai recente

Distribuie articolul