Potrivit unei analize Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, odată cu adoptarea legii ce prevede eliminarea plafonului de indemnizație pentru creșterea copilului și prelungirea perioadei de concediu în aceste condiții la 2 ani, numărul mamelor românce ce vor opta pentru a petrece mai mult timp acasă, alături de copii, se va dubla. Astfel, dacă anii trecuți, potrivit calculelor Smartree, cca. 42% din mamele din România optau pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, în condițiile în care indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, începând cu acest an ponderea ar putea crește la cca. 85%.
“Primele efecte ale legii ce a intrat în vigoare la 1 iulie 2016 se vor vedea în aproximativ un an. Însa analizele noastre arată deja că aprox. 85% dintre femeile ce urmează să intre în concediu de maternitate iau în calcul să petreacă 2 ani acasă, față de un procent de 42% în anii trecuți”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
Până în data de 1 iulie 2016, indemnizația de creștere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani. Însă, începând cu această vară, limitarea maximă a fost eliminată, astfel mamele beneficiind de o indemnizație de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, fără a avea o limitare, pe percursul celor 2 ani de concediu (3 ani în cazul copilului cu handicap).
„Intrarea în concediul de creștere a copilului nu are legătură cu durata de când mama este angajată la actualul loc de muncă. Atât timp cât condiția de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizație, indiferent că a avut un singur angajator, sau mai mulți, în ultimul an”, a mai spus Raluca Peneș.
Potrivit afirmațiilor sale, acum numărușl mamelor care aleg să petreacă mai mult timp alături de copii va crește simțitor, deoarece noua lege asigură stabilitate familiei și oferă posibilitatea de a avea acces la un venit aproape similar cu cel din perioada de activitate.