Skanska – Oportunitatile de dezvoltare in CEE

visionary Un nou flux de capital la nivelul regiunii CEE reprezintă o tendință bine stabilită, care a capătat tot mai multă popularitate în rândul fondurilor de investiții internaționale în anul 2016, ajutând la consolidarea poziției economice a regiunii.

Din ce în ce mai des, observatorii de piețe de investiții care analizează oportunitățile oferite de Polonia, Cehia, România și Ungaria au apreciat și au confirmat potențialul zonei. Tranzacțiile surpriză, precum vânzarea portofoliului de spații de birouri al Skanska CDE către fondul de investiții suedez Niam, reprezintă cel mai bun exemplu al faptului că interesul investitorilor se îndreaptă către Europa de Est.

adrian-karczewicz_transaction-director_skanska-cde Pentru Skanska CDE aceasta a fost prima tranzacție din istoria companiei la nivelul CEE care a vizat portofoliul său, iar pentru Niam aceasta a fost prima achiziție de clădire de birouri, încheiată în regiune. Este întotdeauna o provocare pentru echipa noastră de vânzări să încheie o tranzacție cu un cumpărător nou, întrucât trebuie să își cunoască partenerul de business, să dezvolte o relație bună de lucru și, cel mai important, să stabilească un raport de lucru bazat pe încredere reciprocă. Portofoliul Skanska vândut către Niam include patru clădiri de birouri în două orașe regionale din Polonia: Cracovia și Katowice. Două dintre clădiri erau finalizate la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, iar celelalte două erau încă în etapa de construcție. Ultima proprietate rămasă, Axis din Cracovia, este preconizata să fie terminată în al patrulea trimestru al anului 2016, iar vânzarea clădirii va fi finalizată în același timp. Decizia Niam de a achiziționa un portofoliu de patru clădiri într-o locație nouă și care se află încă parțial în etapa de construcție demonstrează maturitatea pieței poloneze, profiturile atractive și poziția Skanska ca lider dezvoltator de clădiri de birouri prime”, a declarat Adrian Karczewicz, șeful Divestments CEE în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Agențiile imobiliare subliniază faptul că există noi fluxuri de capital care intră în Polonia din diferite colțuri ale lumii, iar investitorii europeni nu mai sunt singurii care caută bunuri imobiliare atractive în regiune.

piotr-mirowski_colliers Varietatea grupului de investitori crește, cu capital din Africa de Sud și Asia (în special din Singapore, Malaysia și Coreea de Sud) prin jucători care intenționează să intre pe piața din Polonia fie direct, fie prin intermediul consilierilor financiari. De asemenea, am observat o activitate susținută a jucătorilor europeni. Cumpărători precum Benson Elliot, Warburg HiH și Golden Star și-au spus cuvântul finalizând achiziții în ultimele 12 luni”, a comentat Piotr Mirowski, partener în cadrul Colliers International, Director al Investment Services în Polonia.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.