550 de specialiști din București și alte nouă județe din țară au fost instruiți de Salvați Copiii să prevină și să combată violența domestică asupra copiilor
Deși interzise prin lege încă din anul 2004, abuzul și neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viața copiilor din România. La nivelul anului 2013, 63% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinți, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 20% dintre părinți considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect și adecvat de educare a copiilor.
Aceste date sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât procentul de părinți care recunosc că își supun copiii unor forme de abuz fizic ușor și moderat (38%) a rămas constant între 2001 și 2012, în ciuda interzicerii formale a oricăror pedepse corporale asupra copiilor și a numeroaselor campanii de educare și conștientizare, care au încercat să elimine mituri de tipul „Bătaia este ruptă din rai” și „Unde dă mama crește”.
Cu toate acestea, statisticile oficiale realizate anual de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție (ANPDCA) comunică o medie de 10.000 – 12.000 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare asupra copilului, mult inferioară prevalenței reieșite din studiile realizate la nivel național de către membri ai societății civile, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la mecanismele de raportare și capacitatea de intervenție a autorităților, dar și cu privire la dimensiunea toleranței sociale față de acest fenomen.
La nivelul autorităților, deși s-a elaborat o metodologie privind intervenția în echipă multi-discipilinară în cazuri de abuz asupra copiilor, încă nu există instrumente de lucru standardizate pentru specialiștii implicați în intervenții în cazuri de violență. Un raport de evaluare a sistemului de protecție specială a copilului arată că structurile județene cu rol de intervenție în situații de abuz au o acoperire mai mică de 90%, serviciile mobile de intervenție au fost dezvoltate de 71% dintre direcțiile de protecție a copilului, iar telefonul copilului funcționează în 88,64% dintre acestea.
„Este îngrijorător faptul că atât de puțini copii dintre cei care sunt victime ale abuzului în familie, școală sau comunitate, ajung în atenția autorităților și chiar mai puțini dintre aceștia primesc sprijinul specializat de care au nevoie. De asemenea, deși avem de peste 12 ani o lege care protejează formal copilul de orice formă de violență, profesioniști importanți în viața copiilor, precum medici sau profesori, nu sunt informați cu privire la obligațiile legale ce le revin și, chiar și atunci când sunt, ezită să acționeze în conformitate cu legea. Este nevoie de astfel de inițiative care să întărească mecanismele de lucru interdisciplinare, astfel încât interesul superior al copilulul să primeze de fiecare dată.” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.