România – printre singurele trei țări UE care nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân


coalitia-pentru-sanatatea-femeii Coaliția pentru Sănătatea Femeii
trage un semnal de alarmă asupra faptului că România este una dintre cele trei țări din UE care încă nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de san, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%)2. Cu excepția României, Greciei și Slovaciei, toate țările membre ale Uniunii Europene au funcționale programe naționale de screening pentru cancerul de sân, unele dintre ele în derulare încă din anii `70.

Mai mult decât atât, medicamentele noi destinate tratării cancerului nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate în țara noastră, deși sunt disponibile în regim compensat pentru pacientele din majoritatea țărilor europene, inclusiv pentru cele din regiune, precum Bulgaria sau Grecia.

„Lipsa accesului la investigaţii medicale şi tratamente face ca România să se situeze pe primul loc în în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancer şi, din păcate, pe ultimul loc în ceea ce priveşte accesul la acele controale medicale de care poate depinde viața pacientelor. Este trist să constatăm că România este printre singurele trei țări membre ale Uniunii Europene care nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân. Femeile din România merită o şansă la viață”, a declarat Mihae 13245310_1083011025071174_3964184681983799020_n la Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Statul român trebuie să aibă grijă ca cetăţenii români să aibă dreptul la aceleaşi tratamente ca şi cetăţenii din Uniunea Europeană. Este îngrijorător faptul că lista medicamentelor compensate se actualizează doar când există situații mediatizate în presă. Actualizarea acestei liste poate şi ar trebui să aibă loc ori de câte ori un medicament nou este aprobat la nivelul Uniunii Europene”, potrivit dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed).

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective reafirmarea priorității prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor de sân, de col uterin și ovarian prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

 

 

 

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.