RePatriot: Care ar fi impactul economic al întoarcerii a 10.000 de antreprenori?

Antreprenoriat, repatriere, unire, Vrancea inima României, curaj, lupta cu greutățile și iubirea de țară, au fost ingredientele acțiunii RePatriot împreună cu Vreau să fiu Antreprenor, de la Focșani din 24 ianuarie. Pe 2 şi 3 martie RBL Summit ne oferă ocazia să dezbatem împreună ce ne preocupă, ca antreprenori şi lideri de companii, într-o lume care se transformă accelerat şi într-un context politic plin de provocări. Cei care au plecat din țară și-au dovedit spiritul antrepenorial prin faptul că au avut curaj și încredere că vor reuși. Si românii de aici au nevoie de mai mult spirit antreprenorial și de convingerea că ceea ce își propun se poate realiza. Pentru ca România să se dezvolte, mai mulți români au nevoie să manifeste acest spirit antreprenorial. România are nevoie de asta pentru 2018!

“Problema nu este a plecării, ci a neîntoarcerii românilor acasă! Este anormal să îți părăsești neamul și țara definitiv. Faptul că ați revenit astăzi aici, reprezintă un succes! Cei care au plecat au comportament antreprenorial, au fost oameni curajoși. Acum le trebuie curaj să se întoarcă acasă. Haideți să le facem întoarcerea mai simplă prin prezentarea oportunității de a fi antreprenori!”, spune fostul ministru Marius Bostan.

A lucrat 12 ani în Italia, iar acum are propriul restaurant în Capitală. Enache (Niki), a plecat din România imediat după ce a absolvit liceul, în urmă cu 12 ani, şi a ales Italia, unde a lucrat în tot acest timp în domeniul restaurantelor, în Roma, la „doi paşi“ de Vatican. Însă, ea a decis să revină în ţară, lăsând în urmă un venit de 2.500 de euro net pe lună, a închiriat o casă în Bucureşti şi a început să pregătească deschiderea propriului restaurant. A investit peste 30.000 de euro în Osteria Ciao Niki, de pe strada Mihai Eminescu din Capitală. Pe lângă serviciile de restaurant, Ciao Niki mai comercializează produse aduse din Italia precum prosciutto, brânzeturi, paste, dar şi vinuri. Printre noutățile privind programele de finanțare: IMM-urile nou înființate vor putea accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 lei. În plus, se vor acorda până la 50.000 RON de la stat pentru firmele mici și mijlocii, pentru promovarea pe pieţele externe. Startup Romania a realizat o listă cu cele mai importante programe de finanțare cufonduri de stat, dedicate IMM-urilor, în valoare totală de peste 1 miliard de lei.