RAPORT: Scădere puternică a sectorului de construcții

Datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică scăderea puternică a sectorului de construcții (intensiv în capital și forță de muncă) în luna noiembrie 2016, evoluție determinată de gradul ridicat de prudență în sfera investițională, în contextul incertitudinilor privind deciziile viitoare de politică economică (externe și interne) (cu impact asupra costurilor de finanțare), dată fiind perioada electorală (din Statele Unite și România), potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Totodată, o serie de lucrări au fost amânate până după intrarea în vigoare a eliminării taxei pe construcții speciale. Evoluția vine în contradicție cu sectorul de retail, unde vânzările au crescut.

Astfel, sectorul de construcții a scăzut pentru a doua lună la rând în noiembrie, iar ritmul lunar de declin s-a intensificat la 4%. Această evoluție a fost determinată de deteriorarea semnificativă a componentelor reparații curente (declin cu 12.9% lună/lună) și reparații capitale (scădere cu 28.8% lună/lună). Pe de altă parte, construcțiile noi au urcat cu un ritm lunar de 0.9%. În dinamică an/an acest sector a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie, iar ritmul s-a intensificat la 13.3%. Această evoluție a fost determinată de declinul componentelor reparații capitale (cu 43.5% an/an) și reparații curente (cu 15.8% an/an).

Totodată, lucrările de construcții noi s-au redus cu 2.3% an/an. Din perspectiva analizei pe obiecte de construcții se observă accelerarea dinamicii construcțiilor rezidențiale (la 78.2% an/an), evoluție determinată de disiparea impactului Legii dării în plată. Totodată, lucrările de construcții nerezidențiale au consemnat un avans de 17.9% an/an. Pe de altă parte, ritmul de declin din sfera lucrărilor de inginerie civilă s-a intensificat la 37.4% an/an. Prin urmare, în perioada ianuarie – noiembrie 2016 sectorul de construcții a consemnat un declin de 0.9% an/an. Din perspectiva analizei pe elemente de structură evoluția a fost determinată de declinul reparațiilor capitale cu 19.6% an/an, evoluție care reflectă prudența companiilor în materie de investiții.