Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent datele privind dinamica producției industriale în noiembrie 2016, iar din ele se observă un proces de redinamizare, determinat de perspectivele de consolidare a climatului pozitiv în sfera cererii interne, atât în România dar și în țările Uniunii Europene, într-un context global caracterizat prin ameliorarea indicatorilor de încredere și inflexiunea cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Astfel, producția industrială a crescut cu un ritm lunar de 0.6% în noiembrie, după ajustarea cu 0.8% din octombrie, în contextul creșterii vânzărilor înregistrate de retaileri. Această evoluție a fost determinată de avansul componentei extractive cu 1.6% lună/lună. Industria prelucrătoare și ramura energie au scăzut cu dinamici lunare de 0.3%, respectiv 1.2%.
Din perspectiva analizei an/an producția industrială a crescut cu 5.3% în noiembrie, cel mai bun ritm din ultimele trei luni. Se evidențiază accelerarea industriei prelucrătoare (6.3% an/an), evoluție determinată de impulsul exporturilor (noi maxime istorice), precum și de consolidarea climatului pozitiv din sfera cererii interne. Pe de altă parte, ramura energie a scăzut pentru a cincea lună la rând, dar ritmul de declin s-a temperat la 1.6% an/an. De asemenea, industria extractivă a continuat să scadă (cu 7.4% an/an), pe fondul provocărilor structurale cu care se confruntă. Analiza pe marile grupe industriale indică accelerarea componentelor bunuri de capital (de la 2% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie) și bunuri de folosință îndelungată (de la 5.7% an/an în octombrie la 13.6% an/an în noiembrie), evoluție determinată de momentul favorabil din sfera cererii interne, în România și în țările membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, producția de bunuri intermediare a crescut cu 2.8% an/an în noiembrie, după scăderea cu 1.3% an/an din octombrie. Pe de altă parte, producția de bunuri de uz curent a continuat să scadă, dar ritmul de declin s-a temperat la 0.7% an/an în noiembrie. Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2016 producția industrială a consemnat un avans de 1.6% an/an, evoluție determinată de majorarea componentei prelucrătoare cu 2.5% an/an (pe fondul nivelului record al exporturilor și accelerării cererii interne). Pe de altă parte, ramurile energie și extractivă au scăzut cu ritmuri an/an de 2%, respectiv 16.5%. Din perspectiva marilor grupe industriale se notează avansul producției de bunuri de folosință îndelungată cu 9.7% an/an, evoluție susținută de momentul favorabil din sfera consumului privat (consolidare în Uniunea Europeană și accelerare în România).