RAPORT: Managerii din servicii estimează noi angajări

Conform INS managerii din industria prelucrătoare și servicii se așteaptă la consolidarea producției, locurilor de muncă și prețurilor în T1 2017. Pe de altă parte, managerii din comerțul cu amănuntul și din construcții previzionează deteriorarea activității pe termen scurt, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Statul a înregistrat un deficit bugetar de 2.41% din PIB în 2016, indică statisticile Ministerului de Finanțe: veniturile au scăzut cu 4.3% an/an la 223.7 miliarde RON, iar cheltuielile s-au diminuat cu 0.6% an/an, la 242 miliarde RON. Evoluțiile din piețele externe și știrile interne s-au resimțit pe piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut marginal: overnight la 0.18%/0.46%.

În zona euro, creditul privat a accelerat în decembrie, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor de finanțare, dar și de consolidarea indicatorilor de încredere în zona maximelor din 2011: componentele populație și companii au urcat an/an cu 2%, respectiv 2.3%. Accelerarea creditării, perspectiva creșterii tarifelor transfrontaliere în industria auto, informațiile din sfera companiilor (rezultatele financiare la UBS, BT Group, Wartsila, preluarea Booker Group de către Tesco) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat piața financiară vineri.

În SUA, încrederea consumatorilor s-a consolidat în ianuarie (indicatorul Michigan la maximul din 2004), pe fondul creșterii salariilor, prețurilor caselor și indicilor bursieri. Totodată, comenzile de bunuri de capital au crescut cu 0.8% lună/lună în decembrie. Se confirmă semnalele de accelerare pe termen scurt, după decelerarea din 2016 (1.6% an/an, cel mai redus ritm din 2011, conform primelor estimări ale Departamentului Comerțului).