RAPORT: Consolidare în zona euro, accelerare în SUA

În cadrul unui discurs susținut la Viena, Vice-Guvernatorul BNR Liviu Voinea a considerat că dinamica actuală a PIB (estimată la aproximativ 5% an/an) nu este ne-sustenabilă, date fiind nivelurile reduse ale deficitelor (cont curent și finanțe publice) și datoriei publice (38% din PIB), potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Totodată, reprezentantul BNR a estimat necesarul de finanțare la 9% din PIB (nivel sustenabil) în 2017, a subliniat că în sectorul bancar rata creditelor neperformante s-a redus spre 9.6% la final de 2016 și a considerat că riscurile privind evoluția economiei interne în acest an provin îndeosebi din plan extern. Pe plan intern, cererea internă a rămas robustă, fapt reflectat și în vânzările retailerilor.

În zona euro, construcțiile s-au consolidat în noiembrie (deteriorarea componentei clădiri fiind contrabalansată de redinamizarea lucrărilor de inginerie civilă), iar inflația a accelerat la 1.1% an/an în decembrie (cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani). FMI previzionează consolidarea ciclului economic post-criză din regiune: PIB-ul ar putea crește cu 1.6% an/an în 2017 și 2018 (după dinamica estimată la 1.7% în 2016).

În SUA, indicatorii macroeconomici comunicați recent exprimă premise de accelerare la început de 2017. De altfel, FMI a majorat recent previziunile privind dinamica anuală a primei economii a lumii: accelerare de la 1.6% în 2016 la 2.3% în 2017, respectiv 2.5% în 2018. Astfel, constructorii de case se mențin optimiști (deși s-a redus cu două puncte lună/lună în ianuarie, indicatorul de încredere se situează aproape de maximele din 2006). Totodată, industria a crescut cu 0.8% lună/lună, iar rata de utilizare a capacității instalate a urcat la 75.5% în decembrie. Nu în ultimul rând, inflația a accelerat la 2.1% an/an (cel mai ridicat nivel din 2014) în decembrie (componenta core la 2.2% an/an).