Prima competiție de robotică și soluții inovatoare dedicată copiilor va avea loc și în România

Începând cu sezonul 2016/2017 elevii din România au oportunitatea de a participa la FIRST LEGO League, competiție în domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani.

Competițiile FIRST LEGO League se desfășoară în prezent în circa 80 de țări, având peste 290.000 de copii participanți.

În cadrul sezonului curent, Animal Allies, echipele de concurs vor explora interacțiunea dintre om și animal și vor fi provocate să găsească soluții inovatoare ce îmbunătățesc această interacțiune.

Echipele de concurs se pot înscrie până pe 31 decembrie 2016. Au răspuns provocării Animal Allies deja 12 echipe din București, Brașov, Tulcea și Bârlad. FIRST LEGO League Romania va avea loc la București, pe data de 11 martie 2017.

FIRST LEGO League își propune să sporească interesul tinerilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) și să-i motiveze să urmeze o carieră în aceste domenii. În cadrul competiției participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, aplică concepte din matematică și știință, elaborează soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață.

Programul competițional FIRST LEGO League este alcătuit din trei elemente: proiectul de cercetare, proba de robotică si valorile fundamentale. În cadrul proiectului de cercetare, echipele elaborează soluții inovative, conform tematicii anuale. Rezultatele acestei munci de cercetare și studiu vor fi prezentate în cadrul concursului în fața unui juriu de specialitate.

Pentru partea practică a concursului, proba de robotică, echipele vor construi un robot autonom, ce poate rezolva în mod independent o serie de misiuni. În ziua concursului, echipele vor încerca să rezolve cât mai multe misiuni cu ajutorul robotului construit.

FIRST LEGO League îi încurajează pe participanții să conștientizeze faptul că beneficiul reciproc și concurența prietenească nu pot fi separate, iar întrajutorarea stă la baza lucrului în echipă.

Proiectul de cercetare și proba de robotică sunt ceea ce vor face elevii. Fiecare echipă de concurs poate fi compusă din trei până la zece membri și va fi îndrumată de un antrenor adult atât înainte de concurs cât și în timpul acestuia.

Echipele care se vor clasa pe primele locuri vor fi invitate să participe la evenimentele internaționale din SUA, Danemarca sau Marea Britanie, pentru sezonul Animal Allies.