Prima bio-imprimanta 3D romaneasca va reproduce tesuturi si organe umane

surgery Medicii din Timisoara au creat o imprimantă 3D care reproduce ţesuturi şi organe umane. Momentan, sunt imprimate ţesuturi de o complexitate redusă, nevascularizate.

Bio-imprimanta a fost realizată de experții de la Symme3D din Timișoara si este  folosită în cadrul OncoGen – Centrul de Terapii Genetice şi Celulare în Tratarea Cancerului.

Doctorii speră ca după numeroase teste, să reuşească să printeze organe precum rinichi sau ficat, pe care să le poată transplanta.

Imprimanta nu reproduce cu totul organul, ci doar o parte a lui. Computerul plantează celule pe un suport de colagen, într-un mediu special, iar celulele proliferează şi recompun întreg ţesutul.

In primul rand, specialiştii din Timişoara au creat imprimanta 3D cu gîndul la cei care au suferit arsuri. Să le refacă suprafeţele distruse de pe corp fără a mai fi nevoie de grefe de piele. De imprimanta pentru ţesuturi vor putea beneficia şi bolnavii de cancer. Medicii ar putea reuşi să reproducă tumorile şi să testeze diverse medicamente direct pe ţesut.

Momentul în care organele precum rinichii sau ficatul vor putea fi reproduse în totalitate şi folosite la transplant nu este deloc departe de România.

 

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.