Piața de factoring, 1,75 miliarde de euro după primele 6 luni

bcr Piața de factoring a înregistrat o creștere de 15,5% în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2015. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociația Română de Factoring (ARF) în rândul membrilor săi, dar și a unor instituții financiare non-membre. Serviciile de factoring sunt oferite în principal de departamentele specializate din cadrul băncilor, dar și de instituțiile financiare nebancare specializate (IFN-uri).

“Din punct de vedere al volumelor, studiul realizat de noi a relevat faptul că cea mai mare creștere a înregistrat-o factoringul intern, având un avans de 20% față de anul trecut, nivelul situându-se la aproximativ 1,35 miliarde de euro. O pondere importantă în factoringul intern este deținută de un produs relativ nou pe piață, dar care funcționează foarte bine în relația dintre conturile mari (Key Accounts) cu furnizorii lor, și anume reverse factoring. Finanțările prin reverse factoring depășesc 364 milioane de euro la jumătatea anului. O creștere procentuală consistentă de 28% a avut-o și factoringul de export, aceasta ajungând la un nivel de aproximativ 338 milioane de euro”, precizează Bogdan Roșu, președinte ARF.

Din punct de vedere al domeniilor care au contribuit la cresterea volumelor pe factoring intern în prima jumătate a acestui an, pe primul loc se situează, și de aceasta dată, sectorul construcțiilor, cu o pondere de 17% din totalul creanțelor gestionate în beneficiul schimburilor comerciale interne, urmat, cu o contribuție de 16%, de sectorul FMCG.

Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la șase luni au fost furnizate, în principal, de catre membrii ARF – Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, EximBank, IFN Next Capital Finance, ING Bank Romania, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank.