Orange va furniza solutii de digitalizare pentru proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018

Alba-Iulia-2Orange Romania, impreuna cu Primaria Alba Iulia, au aprobat acordul de colaborare pentru proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, prin care au fost propuse solutii de digitalizare a orasului. Conceptul de Smart City al Orange Romania vine ca raspuns la initiativa Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) si a avut in vedere Agenda Digitala pentru Romania 2020.

Concepul de oras inteligent propus de Orange Romania pune bazele unei platforme deschise si interoperabile ce poate fi extinsa si adaptata nevoilor in schimbare ale cetatenilor si municipalitatilor. Costurile de dezvoltare si implementare ale solutiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de Orange Romania si partenerii sai: Civic Alert, Magnasci (uRadMonitor), Tech Lounge, FullscreenDigital, Gebs (Zoniz), Flashnet.

liudmila-climoc-chief-executive-officer-orange-romaniaSuntem onorati sa contribuim la crearea primului Smart City din Romania. In urmatoarele sase luni ne vom concentra pe instalarea solutiilor propuse administratiei Alba Iulia, dupa care va urma partea de analiza a rezultatelor, recalibrare si deschidere a infrastructurii pentru alte aplicatii. Solutiile de conectivitate, inovatia, colaborarea cu start-up-urile locale sunt elemente importante ale strategiei Orange, motiv pentru care platforma pe care o cream va fi interoperabila intre solutii. Alba Iulia Smart City 2018 reprezinta un alt pas spre digitalizarea Romaniei” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer la Orange Romania.

Platforma creata beneficiaza de infrastructura deschisa Orange – retele 4G, de banda larga bazata pe fibra optica, IoT LoRa WAN, Wi-Fi, bluetooth orange-alba-iulia– precum si de aplicatiile si expertiza Orange si ale partenerilor sai, start-up-uri romanesti tech. Informatiile colectate de senzorii instalati in oras (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligenta distributie apa etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autoritatilor locale (www.apulum.ro) cat si al guvernului (data.dov.ro, ithub.gov.ro) vor fi agregate in platforma si vor permite adaugarea de noi informatii de la orice tip de senzor sau institutie. Cu ajutorul unei interfete deschise si interogabile pentru programarea de aplicatii (API), orice organizatie poate dezvolta noi aplicatii destinate proiectului Smart City.

Includerea Primariei Alba Iulia in proiecte cu finantare europeana (Horizon 2020) castigate de Orange Romania pe utilizarea arhitecturii si  tehnologiei 5g in aplicatii de tip smart city. Astfel de proiecte vor ajuta la cofinantarea Proiectului Pilot de Smart City in Alba Iulia.