La Opera Comică pentru Copii s-a desfășurat un amplu exercițiu de simulare a unei situații de urgență, având ca scop testarea timpului de evacuare în astfel de cazuri. Demonstrația a avut loc după terminarea spectacolului programat în Sala Mare, la care au luat parte 424 de copii de grădiniță și școală primară, însoțiți de profesorii coordonatori.
Sala de spectacol dispune de 7 căi de acces, iar timpul de evacuare a întregii săli a fost de 70 de secunde – din cele 180 regulamentare. Sistemul de semnalizare a ieșirilor de urgență este unic: pe fiecare scaun se află o bulină de o anume culoare, care se regăsește și în dreptul celei mai apropiate uși de evacuare. Întreaga clădire – care include spațiile administrative, tehnice, birourile, atelierele, sălile de repetiție și cabinele artiștilor – a fost evacuată în 140 de secunde.
Sediul din Calea Giulești nr. 16 al Operei Comice pentru Copii este dotat cu o rețea de 55 de hidranți, alimentați de 930 de ml (metri liniari) de conducte care respectă normativele europene. Alimentarea cu apă în caz de incendiu se face atât din bazinul subteran, care are o capacitate de 300 000 l, cât și din cel suprateran, care are 110 000 l disponibili. Clădirea are, de asemenea, generator de rezervă pentru instalațiile de stingere a incendiilor și sistem de aspersoare (sprinklere).
Lucrările de modernizare a infrastructurii pentru combaterea incendiilor s-au desfășurat în perioada februarie 2015 – septembrie 2016. Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 10 000 de spectatori. Asemenea exerciții sunt programate trimestrial, pentru a-i educa pe copii și a ne însuși comportamentul adecvat în situații de urgență.