Aproape trei sferturi dintre angajatorii români întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante, potrivit Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente. 72% dintre angajatorii chestionați pentru ediția 2016/2017 a studiului declară că se confrunta cu un deficit acut de talente, față de 61% în 2015.
La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat că întâmpină dificultăți, cea mai ridicată pondere din 2007 până în prezent. Țările cu cele mai răspândite dificultăți sunt Japonia (86%) și Taiwan (73%), urmate de România (72%). În topul angajatorilor care întâmpină dificultăți se regăsesc alte patru țări din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) și Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu și Africa ponderea angajatorilor care întâmpină dificultăți este de 36%, în creștere cu 4 puncte procentuale față de 2015, însă sub media globală.
„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăți fiind dublă față de media europeană. În contextul unor intenții de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 și-au atins și depășit deja nivelul istoric de optimism, competiția pentru competențele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
La fel ca în ultimele trei ediții ale studiului (2012 -2015), posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri și operatori producție/ operatori CNC. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și șoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 6) și personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanți, locul 8 și manageri, locul 10), dar și personalul contabil-financiar (locul 9).
Personalul IT, atât programatori și dezvoltatori, cât și administratori și manageri, este pe locul 7 în topul dificultăților, în scădere față de locul 5 ocupat în ediția anterioară a studiului.
Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili, altfel spus numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menționează lipsa de experiență practică. În ediția anterioară (2015), principala cauză identificată de angajatori era lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), menționate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidați fiind pe locul 2, menționat de 37%.
Angajatorii români iau măsuri pentru a contracara deficitul de talente. O bună parte își extind oferta, 52% oferind beneficii și avantaje suplimentare candidaților, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumătate investesc în formarea și dezvoltarea personalului existent (51%), aproximativ aceeași pondere ca media globală (53%) care a evoluat de la 1 din 5 angajatori în 2015, la 1 din 2 în actuala ediție a studiului.
A 11-a ediție a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente s-a realizat în trim. III/ 2016 și pe un eșantion de 42 341 de angajatori din 43 de țări și teritorii, a vizat anii 2016 și 2017. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.