Liceenii din Câmpina au fost invitați la Secretariatul Pactului Climatic European să propună idei pentru viitorul orașului lor, luând în considerare provocările climatice cu care se confruntă localitățile ce au caracteristicile municipiului cunoscut cândva sub denumirea de „orașul petrolului” sau „capitala aurului negru”.
Elevii au participat la un exercițiu de imaginație, construind, împreună, un scenariu creativ și îndrăzneț, care a luat în calcul provocările ecologice și climatice cu care ne confruntăm atât la nivel global, cât și local.
Elevii au participat la un joc de echipă care i-a ajutat să înțeleagă mai bine complexitatea schimbărilor climatice. Climate Fresk este un joc interactiv ce nu oferă doar date, ci permite o înțelegere holistică a fenomenului, bazându-se pe dialog și gândire critică și favorizând acțiunea în direcția unui viitor sustenabil.
Atelierul de viitoruri posibile de dezvoltare locală și participarea la Climate Fresk au fost facilitate de REPER21, și s-au derulat pe 20 și 22 septembrie, la Câmpina, în contextul Câmpina YOUth ART Festival 2024, organizat de GEYC.
Activitățile fac parte din angajamentul cetățenesc propus de Secretariatul Pactului Verde European pentru a face cunoscute publicului larg amenințările pe care le reprezintă schimbările climatice și a încuraja formarea de comportamente responsabile.
Pactul Climatic European este un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
• să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
• creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
• nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.
Scenariul a gravitat în jurul conceptului de Buen Vivir, care propune prioritizarea valorilor relaționale și comunitare, între oameni, și între oameni și natură. Exercițiul le-a permis tinerilor nu doar să documenteze și să înțeleagă riscurile asociate cu schimbări climatice severe, ci și să imagineze soluții, oferindu-le șansa de a își pune la treabă prospețimea mentală și de a gândi în afara normelor convenționale, stimulându-le simțul responsabilității și încurajându-i să se implice civic pentru subiecte de interes pentru comunitatea căreia îi aparțin.