Innovation Norway – peste 26 de milioane de euro pentru companii si organizatii din Romania

green-industry-innovation-programme-kv Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene, anunță rezultatele și impactul programului „Inovare verde în industria din România”, concretizat în urma semnării memorandumului bilateral 2009 – 2014 între Norvegia și România. Inițiativa a avut ca rezultate finanțarea implementării unor proiecte de succes de tehnologizare, inovare verde și antreprenoriat.

După deschiderea a două apeluri 50 de proiecte au fost acceptate, dintre care 60% au fost implementate cu parteneri norvegieni. În prezent, 49 dintre proiectele finanțate au fost finalizate cu succes, ultimul urmând să se finalizeze în aprilie 2017.

„Impactul Programului Inovare verde în industria din România este vizibil într-o mare varietate de proiecte de dezvoltarea afacerii din diferite sectoare economice: de la colectarea și reciclarea deșeurilor la proiectarea construcțiilor și inginerie, inclusiv în servicii de amenajare a teritoriului. Programul a avut o contribuție importantă în toate regiunile, cu o distribuție geografică vastă a proiectelor în toată țara. În al doilea rând, la fel de important, cele mai multe proiecte au avut ecou în întreaga comunitate sau au antrenat întreaga comunitate și diferite publicuri țintă; astfel au contribuit la creșterea gradului de conștientizare despre importanța responsabilității sociale”, declară Anne Lise Rognlidalen, Manager de program Innovation Norway.

Rezultatele

Evaluarea impactului de mediu indică faptul că programul RO-17 „Inovare verde în industria din România” a contribuit la protecția mediului cu rezultate foarte bune (la nivelul anului 2015 și ianuarie – iulie 2016), analizând mai mulți indicatori:

eficiență la nivelul volumului de materiale utilizate – 127.321 de tone de deșeuri rezultate din procesele de producție și operaționale, au fost colectate pentru reutilizare sau reciclare; deșeuri prelucrate ca materii prime pentru alte procese de producție: 42.054 de tone de materiale plastice reciclate, 108.636 de tone de hârtie reciclată, 1.772 de tone de sticlă reciclată, 1.247 de tone de metale reciclate, 14.306 de tone de lemn reciclat;

eficiență în utilizarea resurselor naturale – 59.625 de litri de combustibil economisiți; 3.620.611 de metri cubi de gaze naturale economisiți; 15.291 de tone de biomasă produsă, parțial utilizată pentru încălzire; 17.578 de metri cubi de apă economisiți

utilizarea eficientă a energiei electrice – 2.784 Mwh economisiți și producerea a 631 de Mwh de energie verde

–  reducerea gradului de poluare – 552 de tone de produse care să conțină substanțe interzise sau cu risc, generarea a 598 de metri cubi de apă mai puțin poluată.

În urma implementării  proiectelor finanțate, a fost redusă emisia de gaze cu efect de seră, respectiv cu 62.587 tone de dioxid de carbon în 2015 și respectiv cu 47.533 tone pentru perioada ianuarie – iulie 2016.