ING: Leul nu da semne de viata dupa surpriza BCE

Leul a inchis ziua fara variatii mari, langa pragul de 4,50/EUR, intr-o sesiune cu volume ridicate, dar in care volatilitatea a ramas redusa, potrivit unui raport al ING Bank. Moneda romaneasca nu a reactionat la surpriza indusa de BCE, care a adus la marirea pantei curbei randamentelor obligatiunilor stat germane s-a marit. Desi acest proces s-a mai inversat putin in aceasta dimineata, daca vor persista presiunile de crestere a pantei curbei randamentelor in pietele suverane dezvoltate, acest aspect ar putea fi negativ pentru monedele regionale. In plus, cresterea costului de finantare ar putea incetini procesul de creditare in statele emergente.

Pe de alta parte, nu credem ca vom vedea o sesiune prea diferita pentru leu fata de cele din ultima vreme, avand in vedere ca participantii la piata vor astepta, probabil, sa vada rezultatul alegerilor de duminica pentru a reevalua riscurile politice si fiscale pentru Romania. Avansul salarial mediu a incetinit la 12,7% in ritm anual in octombrie de la 14,2% luna precedenta, evolutie generata in mare de efecte de baza. Totusi, notam ca in privinta dinamicii fata de luna precedenta, castigului din mediul privat a fost aproape neschimbat, fapt ce poate sugera unele constrangeri legate de competitivitatea costurilor dupa ani la rand de majorari ale salariului minim. €/RON Licitatia pentru obligatiuni la 3 ani de 500 milioane lei a fost in linie cu asteptarile noastre pentru un rezultat bun, cu randamente mediu/maxim de 1,97/1,99%.

Dupa sedinta BCE, panta curbei locale s-a marit in linie cu cea a Bund-urilor germane, cu randamentele titlurilor cu scadente lungi urcand cu 4-5 puncte de baza. Randamentul pe termen foarte scurt a ramas langa rata facilitatii de depozit a BNR, iar segmentul 1M-3M s-a aflat tot la 0,50-0,65%. Buletinul lunar al BNR a aratat ca surplusul zilnic de lichiditate a inregistrat o medie de 3,7 miliarde lei in noiembrie fata de 5,7 miliarde in octombrie. Cheltuielile mari bugetare de la final de an (premierul vede un deficit bugetar peste -2%/PIB la sfarsit de decembrie fata de -0,2% la final de octombrie) ar trebui sa fie suficiente pentru a tine surplusul de lichiditate abundent cel putin in primele 2- 3 luni ale anului 2017, sprijinind instrumentele cu maturitati scurte.