IKEA România în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” lansează astăzi expoziția temporară „Tradiții în viitor” în Cantonul de drum din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Expoziția-experiment, unică în lumea IKEA, constă în amenajarea unui canton cu etaj în stil românesc, mobilat în stilul scandinav IKEA, păstrând elemente autentice de artă populară românească.
IKEA își are rădăcinile în Älmhult, sudul Suediei, unde oamenii muncesc mult şi trăiesc modest, folosind la maximum resursele limitate de care dispun. Acolo, natura şi casa sunt foarte importante pentru ei. De altfel, una dintre cele mai reușite modalități de a descrie stilul suedez de amenajare a casei este natura – plină de lumină şi aer curat, şi totuși funcțională și simplă. Cultura suedeză și valorile sunt piatra de temelie a companiei, iar rădăcinile ei o fac să fie ceea ce este astăzi. Iar mixul unic al trecutului și al prezentului, al tradiției și al dezvoltării sunt și rămân inima companiei IKEA.
”Așa că, din când în când, ne uităm la trecut pentru a da un nou sens viitorului. Credem că respectul pentru tradiții și valori ne fac mai puternici și ne ajută să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cei mai mulți oameni. Anul acesta, IKEA împlinește 10 ani în România, așa că ne-am dorit să găsim un mod prin care să ne pregătim pentru viitor și prin care ne arătăm respectul pentru tradițiile românești. Am ales să împletim vechiul și noul, românescul și suedezul într-o expoziție temporară pe care suntem onorați să o organizăm împreună cu MUZEUL SATULUI ”DIMITRIE GUSTI” din București. Cultura suedeză este o cultură a incluziunii, iar prin acest proiect ne dorim să demonstrăm că lucrurile se întrepătrund și evoluează, că o casă poate să fie casa din viitor și fără a-și schimba esența”, se arată în comunicat.