IGSU: Masuri suplimentare pentru salvarea persoanelor surprinse de viscol in judetul Constanta

Misiunile pompierilor militari se derulează de peste 72 ore în județele afectate de vremea severă, iar eforturile salvatorilor rămân concentrate pe salvarea vieții și înlăturarea urmărilor fenomenelor meteorologice produse.

În ultimele 24 de ore, 5.381 pompieri cu 2.848 mijloace de intervenție au acționat neîncetat pentru deblocarea și salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum, precum și pentru preluarea persoanelor cu afecțiuni medicale din zonele greu accesibile.

În județele afectate de viscol și ninsori, pompierii s-au deplasat cu şenilate şi autospeciale pentru victime multiple, având ca deschizător de drumuri autofrezele din dotare, pentru preluarea a 102 femei însărcinate și 29 persoane care necesitau dializă, iar ulterior le-au transportat la centrele medicale specializate.

Totodată, în această perioadă pompierii militari au participat, alături de autoritățile locale, la peste 2.300 misiuni de patrulare și transport, în urma cărora 324 de persoane fără adăpost au fost relocate în unitățile de primiri urgențe sau în locații ale autorităților locale.

De asemenea, în condiții meteorologice extreme, prin eforturi continue ale pompierilor călărășeni și autorităților locale, 425 persoane au fost deblocate și evacuate de pe Autostrada Soarelui (A2).

Având în vedere situația din zona Dobrogei, pentru optimizarea misiunilor operative, IGSU a ordonat retragerea echipajelor de intervenție din zonele unde vremea s-a îmbunătățit și dislocarea acestora în județul Constanța, unde, în continuare, se înregistrează efecte considerabile.

Astfel, pompierii constănțeni vor primi în sprijin: patru autofreze de la ISU Argeș, ISU Botoșani, ISU Iași și ISU Olt, precum și patru șenilate de la ISU Giurgiu, ISU Harghita, ISU Mureș și ISU Prahova.

Concomitent cu misiunile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice, în ultimele 72 ore, la nivel naţional, pompierii au fost solicitaţi să intervină la 3.889 situaţii de urgenţă, dintre care 353 incendii, 3003 pentru acordarea primului ajutor şi asistenţei medicale de urgenţă, 17 misiuni de descarcerare, precum şi 422 misiuni pentru salvare din medii ostile vieții sau alte situații de urgență.

Având în vedere avertizările meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, de vreme geroasă în cea mai mare parte a ţării,  IGSU recomandă populatiei

  • să poarte îmbrăcăminte adecvată, evitând însă supraîncălzirea organismului;
  • protejarea extremităților prin purtarea de mănuși, căciuli;
  • evitarea trecerii în mod brusc din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;
  • purtarea de încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.