Holcim a adus apa potabila locuitorilor dintr-un sat bihorean

Holcim fabrica de la AlesdHolcim Romania a sustinut realizarea primei surse de apa potabila din catunul Valea Lupului, in urma unui proiect de foraj pentru ca 10 familii (circa 40 de persoane) sa beneficiez de o sursa de apa potabila. Localitatea se afla in apropierea fabricii de ciment Holcim din Alesd, judetul Bihor. In baza parteneriatului de lunga durata cu Primaria Comunei Tetchea, compania a participat cu resurse financiare si logistice la realizarea proiectului. Valoarea totala a lucrarilor de foraj s-a ridicat la 64.000 de lei, suma la care compania a contribuit cu 44.000 de lei.

Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim RomaniaO componenta esentiala a planului nostru 2030 este ca in zonele cu resurse limitate de apa sa oferim comunitatilor, din zonele in care operam, acces la sursa de apa potabila. Exact asta am facut atunci cand am creat in Valea Lupului o sursa de apa potabila pentru sateni, in conformitate cu preocuparea noastra consecventa pentru protejarea apei si naturii”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila al Holcim Romania.

Pana la implementarea acestui proiect, locuitorii din Valea Lupului foloseau apa obtinuta cu ajutorul unui sistem improvizat pentru captarea unui izvor, insa acesta a secat in ultimii patru ani. In lipsa unei surse de apa potabila curenta, satenii isi procurau apa potabila din fantani din satele invecinate sau o cumparau.

La nivel national, doar 55% din populatie are acces la servicii publice de alimentare cu apa, iar potrivit Agentiei Europene de Mediu utilizarea de apa potabila si nepotabila s-a redus semnificativ in doar 21 de ani de la 20,4 mld. metri cubi, in 1990, la 7,19 mld. metri cubi in 2012. Prin urmare, consumul de apa pe cap de locuitor ajunge anual la 1,894 metri cubi.