Grupul MOL anunţă obiectivele operaţionale şi financiare pentru perioada 2017-2021

mol Grupul MOL a anunţat astăzi obiectivele financiare şi operaţionale pentru următorii cinci ani, la scurt timp după publicarea Strategiei “MOL Group 2030 – Enter Tomorrow”. Modelul de afaceri integrat, durabil, al Grupului MOL va continua să genereze profituri robuste şi stabile în următorii 10-15 ani. Activitățile de bază ale companiei vor genera fluxuri de numerar substanțiale, care vor putea acoperi pe deplin necesitățile de finanțare ale proiectelor incluse în Strategia 2030 a Grupului MOL, precum şi eventuale tranzacţii de mică amploare din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor. Grupul MOL a alocat aproximativ 2 miliarde dolari (USD) ca buget de investiţii strategice în perioada 2017-2021 pentru implementarea noii strategii pe termen lung.

”Această sumă se adaugă cheltuielilor de capital aferente proiectelor existente, estimate la 1-1,1 miliarde USD. Rafinare – active eficiente şi flexibile: În segmentul de rafinare, Grupul MOL va continua să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei şi implementarea iniţiativelor incluse în Next Downstream Program (2015-2017), care urmează să genereze o îmbunătățire a rezultatului EBITDA cu 500 milioane USD. Ca parte a strategiei sale pe termen lung, Grupul MOL are ca obiectiv creșterea graduală a ponderii produselor altele decât carburanții, la peste 50% până în 2030, de la nivelul actual sub 30%. MOL intenţionează să majoreze cantitatea de materie primă prelucrată de combinatele petrochimice, urmând să beneficieze în acelaşi timp de creşterea cererii pentru produse profitabile cum ar fi carburanții pentru avioane, lubrifianţii şi uleiurile de bază”, se arată în comunicatul MOL.

De asemenea, MOL îşi va extinde cota de piaţă pe segmentul GPL. MOL a planificat investiţii de aproximativ 80-130 milioane USD în rafinăriile sale din Ungaria şi Slovacia pentru a creşte flexibilitatea producţiei de propilenă şi lubrifianţi. Pentru a procesa tipurile de ţiţei care oferă cele mai bune marje de profit şi pentru a răspunde cererii pentru produsele sale, MOL intenţionează să crească aportul de ţiţei transportat maritim în rafinăriile sale fără ieşire la mare, de la nivelul actual de 10% la 33% până în 2030, urmând să majoreze la peste 50 numărul tipurilor de țiței din mix-ul folosit. Produse petrochimice – o transformare industrială: MOL a bugetat până la 1,9 miliarde USD până în anul 2021 pentru dezvoltarea activităţii în sectorul petrochimiei.

Îmbunătăţirea randamentului la producţia de propilenă şi investiţia în derivate cu cerere mare ale propilenei reprezintă principala direcţie pentru următorii cinci ani. Pentru a susține adâncirea diversificării în lanţul valoric al propilenei, Grupul MOL va investi peste 500 milioane USD în instalaţiile de cracare cu abur din Ungaria şi Slovacia. Grupul MOL va investi de asemenea în domeniul poliolilor pe bază de oxid de propilenă, un produs de înaltă valoare utilizat în industria auto, fabricarea ambalajelor şi a mobilierului. Grupul MOL ar urma să devină astfel singurul furnizor complet integrat din Europa Centrală şi de Est (ECE), regiunea cu cea mai mare creștere a ofertei la nivel european. În plus, investiţii suplimentare sunt planificate pentru introducerea pe piaţă a altor produse.