Grayling: Romania se situeaza in topul regional al modificarilor legislative

grayling1 Romania se situeaza pentru al treilea an consecutiv pe primul loc in topul regional al modificarilor legislative, cu peste un sfert (299 legi) din totalul de 1098 legi adoptate intre 1 august 2015 – 1 august 2016 in sase tari din Europa Centrala si de Est (ECE). Clasamentul ramane neschimbat fata de anul trecut, cu Polonia (227 de legi) pe locul al doilea, urmata de Ungaria (186 de legi), arata raportul Grayling AcTrend 2016, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group. Aproape jumatate (483) dintre cele 1098 de legi adoptate la nivel regional au un impact direct asupra afacerilor, in timp ce mai mult de o treime afecteaza mediul de afaceri in general (37%). Dintre modificarile legislative specifice anumitor sectoare, cel mai mare numar de legi adoptate vizeaza sectorul financiar (17%), pe cel al serviciilor (12%) si agricultura (11%).

”Parlamentele din cele sase tari ECE analizate continua sa fie foarte active pe partea legislativa. Pe parcursul celor trei ani de cand realizam raportul Grayling AcTrend, parlamentarii din Romania, Polonia si Ungaria au fost cei mai activi: 68% dintre legile care au primit votul Parlamentului in aceasta regiune au fost adoptate in cele trei tari. Pentru viitor, ne asteptam la fluctuatii in procesul legislativ mai ales in Romania si in Cehia, unde vor avea loc alegeri in perioada urmatoare”, a spus Gergely Ábrahám, Director al Grupului „Public Affairs Practice ECE” in cadrul Grayling.

Sectoarele mai putin afectate au fost IT&C, industria si sectorul energetic. Trei sferturi dintre modificarile legislative legate de mediul de afaceri (75%) au fost initiate de Guvern, in timp ce numai un sfert (24%) au fost initiate de parlamentari. Anul acesta, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Polonia (43%), Romania (27%), Bulgaria (25%) si Ungaria (22%). Numarul proiectelor legislative ale parlamentarilor romani a crescut pentru al doilea an consecutiv. Ca si in Polonia, motivul principal al cresterii a fost apropiata incheiere a mandatului actualului Parlament. In Romania, peste jumatate (52%) dintre initiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonantelor de urgenta. O situatie complet diferita s-a inregistrat in Slovacia si in Cehia, unde anul acesta toate legile au fost adoptate prin procedura standard.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.