Fundația Cărturești și Jidvei lanseaza proiectul Românești: pe scurt, despre patrimoniul cultural românesc

romanesti În căutarea poveștilor care ne aduc mai aproape patrimoniul cultural românesc, Fundația Cărturești și Jidvei au lansat proiectul Românești – o serie de întâlniri cu exploratori, creatori și susținători ai patrimoniului național. 

Românești se desfășoară în 10 episoade care vorbesc despre arhitectură, muzică, literatură, meșteșuguri, teatru, fotografie sau film din perspectiva unor experți, cercetători sau pasionați ai acestor domenii. Poveștile lor construiesc o vedere – caleidoscop asupra teritoriului vast al patrimoniului cultural, aducând accente personale discursului actual despre importanța păstrării și revitalizării patrimoniului.

Seria de interviuri debutează cu Edmond Niculușcă, co-fondator A.R.C.E.N și îndrăgostit iremediabil de București, oras pe care îl cutreieră cu bastonul în cadrul unor foarte populare tururi ghidate de explorare a capitalei și a istoriei sale.

Pentru Fundația Cărturești, acest proiect vine în continuarea unui program mai amplu de explorare a patrimoniului arhitectural și cultural, care a început în 2005 cu evenimentul-manifest Street Delivery. Ediția din 2016, Street Delivery Meserie!, a adus în prim-plan meserii și meșteșuguri care riscă să fie uitate în lipsa unui proiect coerent de documentare, arhivare și revitalizare.

Românești se înscrie în linia unor demersuri care au devenit parte a filosofiei Jidvei și în centrul cărora se regăsește dorința de a contribui la conservarea, protejarea și revigorarea acelor elemente, bunuri, valori  care desenează geografia spirituală a unui popor.

 

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.