Trei din 10 copii sunt marginalizați de colegii de școală, fiind excluși din grupuri și astfel izolați. Mai grav chiar, unul din patru copii a fost umilit public, în fața altora, iar trei din 10 elevi sunt amenințați cu bătaia de către alți colegi, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în 2016.
Datele indică intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, 58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.
Pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Organizația Salvaţi Copiii România lansează o competiţie de proiecte adresată elevilor, desfăşurată sub titulatura ”Fără ură, cu toleranţă.” Aflat la a şaptea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură ”No hate speech movement”.
“Toleranța și acceptarea celorlalți sunt lecții esențiale, care garantează, pe termen lung, integrarea emoțională și socială a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebănuite, iar izolarea, marginalizarea, hărțuirea lor pe orizontală, venind așadar din partea altor copii, sunt cumplite și cu mari repercusiuni. Prin această campanie integrată, continuăm demersurile educaţionale desfăşurate în cadrul programelor Ora de Net şi Drepturile Copilului, contribuind în acelaşi timp la facilitarea procesului de învăţare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.
Miza asumată a concursului este cea a conștientizării efectelor pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor.
La concurs pot participa elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie – 24 martie 2016, iar copiii şi adolescenţii vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează: Categoria I : elevi clasele 0 – IV; Categoria II : elevi clasele V – VIII; Categoria III : elevi clasele IX – XII. Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2017, unde se regăseşte şi regulamentul complet.
Autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naţionale. Recompensarea claselor câştigătoare va fi sprijinită de AllView şi Telekom România și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.