EY: Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut în 2016

Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016, la 192,3 miliarde USD în 2016, faţă de 200 miliarde USD în 2015, conform raportului EY Power transactions and trends: 2016 review and 2017 outlook. Activele reglementate au cumulat cea mai mare cotă din valoarea tranzacţiilor din 2016 (46%), respectiv 89,3 miliarde USD, pe măsură ce investitorii au căutat randamente stabile. De asemenea, interesul pentru activele din energie regenerabilă a rămas foarte ridicat, valoarea tranzacţiilor totalizând 28,4 miliarde USD – inclusiv tranzacţiile de peste 10 miliarde USD. Doar în cele două Americi au avut loc 46 de tranzacţii din domeniul energiilor regenerabile, care au totalizat 8,3 miliarde USD. De asemenea, anul trecut s-a remarcat ca tendinţă – chiar dacă la scară mai mică – a unora din cele mai mari companii globale de utilităţi investiția în noi tehnologii energetice, în special în noi tehnologii de stocare.

”De asemenea, diversificarea și trecerea de la furnizarea energiei ca marfă la furnizarea de servicii multiple/complexe marchează o revenire la conceptul de <<multi-utility>> care fusese abandonat ușor după anul 2000. Această tendință duce la tranzacții între industrii: fie companii din energie care achizitionează furnizori de servicii/energie pentru diversificarea paletei (companii de electricitate devenind furnizori de gaze naturale), fie companii din afara sectorului energetic ce achiziționează jucători din piață pentru completarea paletei de servicii oferite bazei tradiționale de clienți”, comentează Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Enel, Innogy şi National Grid s-au numărat printre aceste companii. Tranzacţiile care au implicat noi tehnologii energetice (de stocare, de măsurare inteligentă şi de încărcare a vehiculelor electrice) au totalizat 898 milioane USD. Europa are parte de cea mai mare creştere anuală a valorii tranzacţiilor din 2012 până în prezent. Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi a atins în Europa 51 miliarde USD anul trecut – cea mai mare valoare din 2012 până în prezent. Activitatea tranzacțională din trimestrul al patrulea a reprezentat mai bine de jumătate din valoarea tranzacțiilor din întregul an, totalizând 27,8 miliarde USD. Tranzacţiile din zona de transport şi distribuţie de energie (T&D) au cumulat 22,7 miliarde USD din valoarea totală din regiunea europeană. Excluzând activele din transport şi distribuţie, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 7% faţă de 2015, pe măsură ce investiţiile în generarea de energie şi în energii regenerabile au scăzut de la un an la altul.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.