EY România lansează primul podcast despre fiscalitate din România

EY România lansează Noutăți fiscale – primul podcast despre fiscalitate din România, în care reprezentanții companiei și specialiști externi vor aborda principalele subiecte din domeniul fiscalității. Moderat de Gabriel Sincu, director executiv în cadrul Departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România, va avea o frecvență săptămânală și va prezenta dezbateri pe teme diverse – de la schimbările Codului Fiscal și ale celui de Procedură Fiscală, până la aspecte de natură administrativă și clarificări ale modului de aplicare a prevederilor legale, făcute de autoritățile fiscale. Podcastul poate fi ascultat pe soundcloud, pe iTunes și pe site-ul EY România. Cele două emisiuni audio încărcate până în prezent tratează plata defalcată a TVA-ului și principalele schimbări de legislație fiscală, publicate în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie.

Trei dintre cele mai importante modificări fiscale privind impozitarea companiilor în 2018 sunt identificate și dezbătute de specialiștii EY – Gabriel Sincu și Răzvan Ungureanu.

Una dintre acestea sunt tratamentul fiscal al cheltuielilor rezultate din cesiunea de creanțe. Ce se întâmplă în prezent și până la sfârșitul anului? În cazul în care avem un portofoliu de creanțe vândute, cheltuiala rezultată din scoatere lor din gestiune este integral deductibilă fiscal. De anul viitor, conform legii, deductibilitatea va fi limitată la doar 30% din valoarea creanței.

De exemplu, să presupunem că o companie are o creanță în valoare de 100 de lei. Ea nu mai poate fi recuperată integral de compania care deține această creanță, drept pentru care decide să o vândă. Cu un preț de vânzare de 10 lei, conform vechilor reguli, care rămân în vigoare până la sfârșitul anului, firma ar obține un venit de 10 lei, venit impozabil. Pe de altă parte, în contabilitate se înregistrează o cheltuială de 100 de lei (valoarea creanței). Rezultatul ar fi o pierdere netă de 90 de lei, care se traduce și printr-o pierdere fiscală de 90 de lei. Astfel se reduce baza impozabilă cu 90 de lei, rezultând în cele din urmă o economie de 16% din acești 90 de lei, care înseamnă 14,4 lei.