“Electrica pune Romania intr-o alta lumina” si-a desemnat castigatorii

electrica-granturiElectrica a desemnat castigatorii primei editii a programului de granturi “Electrica pune Romania intr-o alta lumina”. In competitie au fost inscrise 184 de proiecte, dintre care 150 au fost considerate eligibile, 21 de proiecte au intrat pe lista scurta, iar 6 au fost votate ca fiind castigatoare. Proiectele care primesc finantari au beneficiari in domeniile: educatie, sanatate si servicii sociale, cultura, si au impact in comunitatile din Cluj, Sibiu, Bucuresti si Timisoara, iar prin componentele online si de social media, unele dintre ele au impact si la nivel national.

Proiectele castigatoare sunt:

  • RoboT Engineering Contest (RoboTEC) – Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare (Liga AC), din Timisoara: RoboTEC este un program care se concentreaza pe tematica IT in mediul academic. Proiectul se adreseaza studentilor de la facultati de profil pasionati de programare, robotica si inteligenta artificiala si are ca scop aprofundarea cunostintelor si perfectionarea abilitatilor participantilor in ceea ce priveste crearea, programarea si testarea unor roboti autonomi. De asemenea, tinerii vor lua parte si la traininguri pe teme de IT facilitate de catre reprezentantii companiilor si de cadrele universitare in scopul formarii personale si profesionale a participantilor.
  •  Modernizam trecutul! -Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale, din Cluj: Proiectul doreste sa vina in ajutorul tinerilor creativi si talentati din mediul rural, oferindu-le instruire in trei domenii: modele traditionale, design vestimentar, cusatura manuala traditionala, instruire si consultanta antreprenoriala. Introducerea elementelor traditionale in designul vestimentar este foarte la moda in prezent, dar in multe cazuri acest lucru nu se face corect din punct de vedere etnografic. Pentru fiecare curs, instruirea va fi facuta de catre specialisti cu experienta in domeniile vizate. Ca aplicare practica instruirii se va realiza o colectie de haine in care se va combina designul modern cu modelele traditionale.
  • Oamenii patrimoniului – Asociatia Arche: Proiectul „Oamenii patrimoniului” doreste sa dezvolte o platforma online –www.oameniipatrimoniului.ro – care sa centralizeze initiativele de salvare a patrimoniului construit, sa promoveze povestile relevante si exemplele de bune practici, prin intermediul unor scurte interviuri video, sa faciliteze implicarea publicului in proiecte sau initiative ale organizatiilor de profil – prin intermediul unor formulare de inscriere si sa contribuie, pe termen mediu si lung, la cresterea implicarii populatiei in salvgardarea monumentelor istorice si protectia patrimoniului.
  •  Hidroterapia lumineaza vieti – Asociatia Scoala Mamei Junior: Proiectul doreste sa ofere sedinte gratuite de terapie prin apa si inot pentru 100 beneficiari noi, copii cu nevoi speciale, precum si consilierea psihologica a parintilor acestora, care de multe ori reprezinta bariera cea mai importanta in recuperarea acestor copii. 350 de copii au nevoie de aceasta forma de recuperare, in prezent se lucreaza cu aproximativ 200 de beneficiari. In acelasi timp, proiectul raspunde unei alte nevoi, aceea a lipsei implicarii copiilor cu dizabilitati in practicarea unui sport. Cele 6 luni de hidroterapie se vor concretiza cu un concurs de inot.
  •  KIDIBOT, Asociatia StartEvo, din Bucuresti: Proiectul propune dezvoltarea unui joc (site + aplicatii mobile iOS si Android), in care copiii castiga puncte daca dovedesc ca au parcurs anumite lecturi (carti, povesti, poezii, etc.). Castigand puncte, isi ajuta echipa sa castige provocarile in care participa. Se pune accent pe crearea unei presiuni pozitive care sa stimuleze lectura, atat pentru dezvoltarea si educatia copiilor dar si munca in echipa. Se va incuraja astfel cititul, in randul copiilor, adolescentilor cu ajutorul noilor tehnologii.
  •  Electronistii mici si mari – educatie tehnica pentru viitor – Asociatia Clubul Micilor Electronisti, Sibiu: Proiectul ” Electronistii mici si mari – educatie tehnica pentru viitor ” este un program de tip STEM ( Stiinta – Tehnologie – Inginerie – Matematica). Programul se bazeaza pe imbinarea elementelor esentiale: teorie – intelegere – practica si consta in notiuni adaptate de electronica generala, fenomene electrice si fizice care au loc in natura, unele notiuni de mecanica fina si de prelucrare a materialelor, radiocomunicatii si tehnici de localizare prin radio.Vor fi create cursuri de electronica pentru copii, experimente si activitati practice.

Prin programul de granturi “Electrica pune Romania intr-o alta lumina”  se ofera o finantare totala de 50.000 de euro.