Angajatorii din sectorul public au scos în piață aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului și până acum, cea mai bună lună din 2024 fiind august, când candidații au avut la dispoziție 5.000 de opțiuni de angajare, dublu față de luna aprilie, spre exemplu, a doua cea mai bună lună din an, și de 8 ori mai mult decât în luna ianuarie, când au fost disponibile aproximativ 600 de joburi.
Cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sănătate, cu aproape 7.500 de poziții deschise în spitale, clinici, sanatorii ori direcții de sănătate. Lista este continuată de instituțiile din educație, care au avut 5.300 de joburi postate, potrivit datelor Jobradar24.ro, site-ul cu cele mai multe și mai diverse locuri din România, care face parte din portofoliul eJobs.ro. Guvernul a fost, cel puțin până la această dată, al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.
Datele mai arată că Bucureștiul domină clasamentul național al angajărilor la stat, cu 3.500 de joburi deschise pentru candidați. Clujul ocupă locul al doilea, cu 1.200 de joburi postate de instituțiile publice, urmat de Timiș, cu puțin peste 900 de joburi și Iași, cu aproape 900. Cel mai puțin s-a angajat în județele Giurgiu (142 de locuri de muncă) și Caraș Severin (149 de locuri de muncă). Tot sub 200 de poziții au mai fost deschise în Covasna și Olt.
Una dintre specificitățile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajații, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numărul celor temporare este de aproximativ 2.000.
La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.