Efectele legii dării în plată: Majoritatea băncilor au aliniat avansul la cerere, creditarea a fost reluată

maarten-deboo-ceo-wizmo-ro Legea dării în plată a avut efecte imediate atât pe piața bancară și cea imobiliară, cât și pentru industriile conexe. Totuși, dezechilibrele nu au durat mult, la acest moment situația fiind una stabilă, potivit unei analize a noii platforme imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul datelor Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România. În octombrie, după câteva luni agitate pe piața imobiliară, în urma intrării în vigoare a legii dării în plată, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primăvară.

Astfel, în luna octombrie, ofertele băncilor au fost aproape în întregime ajustate la caracteristici aliniate cu cererea – avans de 20-25% și dobânzi în plaje rezonabile, arată datele Kiwi Finance. Acest trend se va menține atât din punct de vedere al costurilor, cât și ca avans. În plus, prețurile imobilelor urmează un trend sustenabil crescător care se va păstra, potrivit estimărilor brokerului de credite imobiliare. În acest context, toți actorii din piață au redevenit optimiști. Este și cazul Wizmo.ro, noua platformă de anunțuri imobiliare care targetează, în egală măsură, proprietarii de imobile, agențiile imobiliare, dezvoltatorii imobiliari, cât și persoanele şi companiile care sunt în căutarea unui spațiu construit sau teren, fie el de închiriat sau de vânzare.

”Am lansat Wizmo.ro la începutul lunii iunie și putem spune că momentul a coincis cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, o cotitură importantă a pieței imobiliare locale. Am testat îndelung terenul înainte de a lua această decizie, ajungând la concluzia că mediul economic din România oferă condiții mai mult decât oportune. Nu am considerat ca fiind o piedică noua situație din piață. În plus, mai devreme decât ne așteptam, căutările s-au intensificat pe site. În luna octombrie, traficul înregistrat de către Wizmo.ro a crescut cu 60%, iar timpul de căutare per vizitator s-a mărit cu 30% față de luna precedentă”, spune Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Care au fost efectele pe termen scurt ale noii legi Începând din luna mai, toţi cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea să înceapă demersurile pentru darea în plată. Astfel, dacă sunt parcurse toate etapele impuse prin Legea 77/2016, în termen de puțin peste o lună de la notificarea băncii, cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie către bancă. În acest context, piața de creditare nu putea rămâne fără ecou, băncile regrupându-se imediat.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.