E.ON si Google vor extinde tehnologia Sunroof in Germania, acolo unde circa sapte milioane de cladiri beneficiaza de serviciile acestei platforme. Utilizand aceasta tehnologie, proprietarii pot determina cu usurinta si precizie potentialul de capacitate solara al locuintelor lor si sa initieze proiectul pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, prin simpla introducere a adresei locuintei pe pagina web a platformei Sunroof. Pagina web Sunroof inglobeaza tehnologiile Google Earth & Maps, modelele 3D, si tehnologia de invatare automata (de ex. optimizarea de software automata) cu scopul de a asigura raspunsuri cat mai precise. Sunroof calculeaza cata lumina solara primeste un acoperis pe parcursul unui an, tinand cont de vreme, pozitia soarelui din diferite anotimpuri, marimea si panta acoperisului precum si de umbra pe care o fac cladirile sau copacii din vecinatate. Apoi Sunroof „converteste” datele obtinute despre lumina solara in energie si efectueaza calculul economiilor posibile in privinta costurilor.
La lansarea platformei in Germania, Sunroof va fi disponibil exclusiv la adresa de web www.eon-solar.de Cei interesati nu numai ca vor putea sa afle care este potentialul solar al locuintelor lor, dar vor putea, totodata, sa beneficieze de un pachet complet care va contine un modul fotovoltaic, o unitate de stocare Aura si serviciul E.ON SolarCloud. In plus, utilizand tehnologia de „garantie solara”, E.ON promite ca un sistem de producere a energiei solare va aduce castigurile financiare scontate, iar compania va asigura compensatiile financiare in cazul unui deficit.
Cu ajutorul Sunroof, vom putea sa digitalizam mai bine vanzarile sistemelor solare si astfel sa crestem interesul tehnologiilor fotovoltaice. Aceasta demonstreaza in mod clar beneficiile potentiale ale digitalizarii productiei de energie. Pe langa Sunroof si E.ON SolarCloud, vom dezvolta si produse digitale aditionale pentru a oferi clientilor nostri cel mai mare grad de independenta si siguranta cu ajutorul sistemelor solare E.ON”, spune Karsten Wildberger, COO al E.ON.
In Statele Unite ale Americii, Sunroof este deja folosit din 2015, asigurand suport pentru aproximativ 60 de milioane de cladiri. In medie, 79 de procente din toate acoperisurile testate s-au dovedit a fi potrivite pentru producerea de energie solara. Statele din sudul tarii, cum ar fi Arizona, au obtinut valori maxime de peste 90 de procente, dar chiar si statele din nord, cum ar fi Maine, au obtinut valori de peste 60 de procente, indicand potentialul semnificativ al energiei solare. Acoperisurile din orase ca Houston si Texas ar putea genera in jur de 19.000 GWh de electricitate in fiecare an, ceea ce reprezinta echivalentul cererii de energie a 1,7 milioane de gospodarii
Google utilizeaza de multi ani surse de energie regenerabila pentru a-si acoperi nevoile din propriile infrastructuri si nu numai. Scopul nostru legat de Sunroof este sa incurajam mai multi oameni sa beneficieze de potentialul acoperisurilor lor”, explica Philipp Justus, Vice-Presedinte al Google pentru Germania si Europa Centrala.
Pentru inceput, acest instrument online va asigura servicii pentru aproximativ 40 de procente din populatia Germaniei. Pe termen mediu, serviciul va fi extins pentru cat mai multe gospodarii germane. In paralel, partenerii proiectului analizeaza posibilitatea de a implementa acest sistem si pe alte piete europene. In plus fata de Sunroof, E.ON si Google au initiat un parteneriat pentru dezvoltarea de start-up-uri precum si in domeniul marketingului digital si al transformarii digitale.