DSU si Crucea Rosie au semnat un protocol de colaborare

Protocolul încheiat astăzi între Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Crucea Roșie Română (CRR) va intari cooperarea deja existentă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și era necesar ca urmare a noii legi HG 557/2016 care reglementează managementul situațiilor de urgență pe tipuri de risc. 

Potrivit protocolului, Crucea Roșie Română va organiza şi desfăşura în comun cu Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv cu structurile aflate în coordonarea acestuia, activităţi de pregătire si prevenţie,  pentru limitarea efectelor dezastrelor la nivelul țării.

“Având în vedere experiența și capacitatea de intervenție individuală, în perioada următoare cele două instituții își vor armoniza mecanismele de alarmare, comunicare și de intervenție astfel încât capacitatea de reacție să crească iar populația să beneficieze de un ajutor specific cât mai eficient în cazul manifestării unor dezastre majore pe teritoriul țării”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Director general Crucea Roșie Română.

Rolul Crucii Roșii Române în răspunsul la dezastre este unul istoric și necesită a fi bine definit, stabilind locul acestei structuri extrem de importante ca parte complementară cu structurile de intervenție aflate sub coordonarea DSU. Acest protocol ne permite stabilirea unor planuri de acțiune comune cu DSU pe segmentele unde implicarea Crucii Roșii Române poate aduce o valoare adăugată sistemului integrat de răspuns la dezastre”, a declarat dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerul Afacerilor Interne.

Semnarea protocolului de colaborare între cele două instituții, în vederea prevenirii și intervenției la dezastre, a avut loc în prezența Principesei Moștenitoare Margareta a României, Președintele Crucii Roșii Române, a Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și a lui Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

Prin organizarea sa teritorială, atât ca resurse umane, cât şi logistice, Crucea Roşie Română poate asigura un răspuns prompt încă din primele ore de la producerea unui dezastru.

  • Capacitate operaţională a Crucii Roșii Române cuprinde:
    Detaşamente formate din voluntari, specializaţi în acordarea primului ajutor de bază, logistică şi a suportului psihologic;
  • Depozite de intervenţie în caz de dezastre: Bucureşti (depozit central) și Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Târgovişte, Bacău, Iaşi (depozite zonale dotate cu materiale necesare acordării de asistenţă umanitară de urgenţă pentru 5000 de persoane);
  • Mini-depozite la nivelul fiecărei filiale de Cruce Roșie dotate cu materiale de strictă necesitate necesare acordării de asistenţă umanitară de urgenţă pentru minim 50 de persoane.

Crucea Roșie Română are o experiență de peste 140 de ani de intervenție la dezastre. Atât pe timp de pace cât și pe timp de război, principala sa misiune a fost aceea de a alina suferința umană, de a oferi sprijin, prim ajutor, hrană și adăpost celor afectați, precum și restabilirea legăturilor familiale.

În cursul anului 2015, Crucea Roșie Română a asigurat peste 60 de intervenții în situații de urgență, prin care s-a oferit sprijin material unui număr de aproape 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de români localizați în zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum să se comporte în caz de dezastru.

În același timp, aproximativ 32.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor, 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.