Deloitte: Relația cu autoritățile fiscale, confruntare sau colaborare?

deloitte În condițiile în care inspecțiile fiscale s-au întețit în ultimul an, afectând o serie de industrii, de la retail la industria auto, relația dintre autoritățile fiscale și contribuabili a devenit nu de puține ori tensionată. În acest context, Deloitte România și Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România, au organizat marți, 18 octombrie, conferința anuală “Relația cu autoritățile fiscale: confruntare sau colaborare?”. Evenimentul a avut drept scop identificarea principalelor probleme care stau la baza tensiunilor dintre autorități fiscale și contribuabili și de soluții care să conducă la o colaborare între cele două tabere, împreună cu aproape 200 de reprezentanți ai unora dintre cei mai mari investitori prezenți pe piața din România.

“Relația dintre contribuabili și autoritățile fiscale a fost destul de tensionată în ultimii ani: mai multe cerințe de raportare, un număr crescut de controale, dintre care un procent semnificativ ajung în zona penală. Sunt și semne de îmbunătățire, cum ar fi deschiderea spre propunerile mediului de afaceri, intențiile de modernizare și debirocratizare, concentrarea controalelor pe arii cu risc mai ridicat”, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte România. “Este evidentă nevoia de a concentra acțiunile autorităților fiscale pe lupta cu evaziunea fiscală, pentru a da posibilitatea companiilor corecte să se concentreze pe business, a cărui creștere va avea un efect pozitiv și asupra bugetului de stat prin creșterea încasărilor din taxe”, a adăugat Bădin.

Prezent la eveniment, Dragoș Doroș, Președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a spus: “ANAF este în plin proces de adaptare a seturilor de criterii de analiză a riscului fiscal, pentru a permite creșterea predictibilității atât pentru contribuabili cât și pentru colectarea de taxe și impozite. Interesul ANAF este de a menține dialogul și de a-și îmbunătăți constant calitatea serviciilor oferite, în scopul facilitării plății obligațiilor fiscale”.

La zece luni de la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal și de procedură fiscală, specialiștii Deloitte și Reff & Asociații au arătat că printre problemele identificate se numără lipsa administrării probelor în determinarea situațiilor de fapt fiscal, lipsa de transparență în procesul decizional, neresponsabilizarea funcționarului public și rigiditatea și birocrația excesivă.

“În condițiile criminalizarii crescânde a neconformării fiscale, devine prioritară pentru mediul de afaceri înțelegerea conceptului de evaziune fiscală și implementarea unor practici prudențiale adecvate. Chiar și în absența unei condamnări, impactul negativ poate fi semnificativ prin perturbarea activității, afectarea reputației, stres și neajunsuri majore în plan personal. Companiile trebuie să aibă sisteme eficiente de evaluare a riscului, de control si remediere prin care să prevină evaziunea fiscală, uneori dificil de delimitat de practicile de optimizare fiscală”, a spus Alexandru Reff, partener Reff & Asociații.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.