Cult Market Research – protecţia mediului şi stilul de viaţă sănătos

fara-titlu Stilul de viaţă sănătos – între realitate şi dorinţă

Peste două treimi dintre români se declară destul de informaţi în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos. Preocuparea pentru sănătate a românilor variază în funcție de vârstă și de nivelul de educație. Contrar stereotipurilor, bărbaţii şi femeile din România se informează în egală măsură despre stilul de viaţă sănătos.

Pe ansamblu, aproape 90% dintre respondenţi susţin că fac eforturi pentru ca sănătatea lor să fie în stare foarte bună. Puţin peste jumătate dintre români îşi doresc să trăiască sănătos şi au posibilitatea de a-şi îndeplini această dorinţă. Cu cât înaintează în vârstă, cu atât românii îşi doresc să trăiască mai sănătos, dar declară că nu îşi permit. Degradarea stării de sănătate odată cu vârstă poate alimenta dorinţa adoptării unui stil de viaţă mai sănătos. Femeile îşi doresc într-o mai mare măsură să trăiască o viaţă mai sănătoasă, dar nu au suficiente resurse financiare. De asemenea, aspiraţia la un stil de viaţă mai sănătos este exprimată mai mult de persoanele cu studii sub medie.

Aproximativ un sfert dintre participanţii la studiu recunosc că au adoptat principiile unei vieţi sănătoase pentru că aşa este la modă în acest moment. Românii cu un nivel de educaţie mai scăzut şi cei mai în vârstă spun că sunt influențați de mass media în căutarea unui stil de viață sănătos.

Atenţia la detalii joacă un rol important în adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Mai mult de 75% dintre români declară că sunt atenţi la etichetele alimentelor pe care le consumă. Femeile şi persoanele care au copii acordă într-o mai mare măsură atenţie ambalajelor produselor pe care le consumă ele sau familia lor.