Consiliul Investitorilor Străini: Așteptăm o creștere a afacerilor în 2017

fabrica Consiliul Investitorilor Străini – FIC publică de două ori pe an Indicele percepției despre mediul de afaceri, realizat printre membrii săi. Companiile membre FIC reprezintă un segment important din investițiile străine directe în România, cumulând aproximativ două treimi din totalul acestora, cu o contribuție semnificativă la PIB-ul României. Din cel mai recent sondaj realizat în luna septembrie 2016 se pot trage doua concluzii importante.

“Vești bune”: pe de o parte, membrii FIC se așteaptă la o creștere moderată a afacerilor pentru anul următor. Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenți prognozează o astfel de creștere a afacerilor pe care le derulează. Aceștia preconizează creștere atât pe piața locală cât și pe piața de export, un semnal pozitiv. Încrederea în creștere se reflectă și în răspunsurile celor 65% dintre respondenți care se așteaptă ca veniturile lor să crească în 2017. Majoritatea răspunsurilor consideră că România este încă competitivă atunci când vine vorba de disponibilitatea forței de muncă bine pregătită, și doar un sfert o văd ca fiind necompetitivă. Numărul celor care nu mai consideră forța de muncă din România competitivă este însă în creștere în ultimii doi ani.

“Vești rele”: pe de altă parte, 50% dintre respondenți consideră că, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a înrăutățit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% dintre respondenți consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor, face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locații în care aceștia desfășoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievați consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă.

Membrii FIC se așteaptă anul viitor la o expansiune a activității deoarece economia României înregistrează o creștere substanțială. Această creștere este de așteptat să continue, deși unii dintre respondenți estimează că ea se va mai tempera anul viitor. Rata de creștere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiții semnificative atât în sectorul public cât și cel privat. De aceea, politicile de creștere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului.

FIC numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.