Coface lansează Top 500 Companii din Europa Centrală și de Est

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 miliarde euro în 2016. Cele mai mari companii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și a profitului net, însă și-au crescut semnificativ forța de muncă. Sectorul auto a depășit sectorul petrol și gaze, fiind cel mai mare pentru prima dată. Acestea sunt principalele rezultate ale celui de-al nouălea studiu anual Coface Top 500 ECE, în care compania internațională de asigurări de credit raportează cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, reflectând evoluțiile din regiune. După atingerea unui maxim de 3,5% în 2015, cel mai ridicat nivel post-criză, creșterea medie în ECE a scăzut la 2,9% în 2016. Economiile au beneficiat de situația favorabilă de pe piața muncii, cu scăderea ratei șomajului și creșterea salariilor.

“Mediul macroeconomic care se îmbunătățește a avut un efect pozitiv asupra afacerilor, insolvențele companiilor scăzând cu 6% în 2016 și cu 14% în 2015″, explică Katarzyna Kompowska, Director General Coface pentru Europa Centrală și de Est. „Mai mult, piețele forței de muncă au continuat să se îmbunătățească, ceea ce a dus la o rată a șomajului care a atins cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată, cel mai bun în Republica Cehă, cu 4,0%. Creșterea salariilor și inflația scăzută, împreună cu îmbunătățirea sentimentului consumatorilor, au făcut din consumul casnic principala forță motrice a expansiunii economice, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra unor sectoare din Europa Centrală și de Est”.

Spre deosebire de scăderea cifrei de afaceri și a profitului net, rata de ocupare a forței de muncă a luat avânt. Companiile din Top 500 din Europa Centrală și de Est (ECE) au consolidat în mod semnificativ angajările cu +3,9%, până la 2,24 milioane de persoane. Această evoluție s-a reflectat în scăderea ratei șomajului în regiune. În zece țări, rata șomajului a scăzut chiar cu mai mult de 10%, cel mai semnificativ fiind în Ungaria cu -25,0% până la 5,1%, iar Republica Cehă cu -21,6% până la 4%. În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, ratele șomajului sunt acum chiar mai scăzute decât în țările din Europa de Vest. Singura țară care a înregistrat cifre mai ridicate ale șomajului decât în anul precedent este Estonia cu +9,7%, până la 6,8%.