CinEd România 2017: încep noi sesiuni de formare pentru profesori

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, începe anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaționali.

Pe 21 ianuarie, în București, de la 13:00 la 16:00, la cinema Elvira Popescu (bd. Dacia, nr. 77, în cadrul Institutului Francez) are loc prima sesiune de formare din acest an. Aceasta se adresează profesorilor de gimnaziu, care se pot înscrie printr-un mail la cined@nextproject.ro. Participarea este gratuită, iar training-ul va fi condus de criticul de film Gabriela Filippi.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităților elevilor de a analiza, înțelege și interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum și la apropierea de cinematografie ca artă și industrie.

Printre orașele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără București, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Alexandria și Târgoviște.

În 2016, pentru gimnaziu și liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice și bibliotecari publici din 6 orașe, precum și proiecții gratuite pentru tineri, în 14 localități din țară. La activități au participat peste 1300 de elevi, din clasele V – XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european și s-au familiarizat cu filmul de artă și limbajul cinematografic.

Formările și proiecțiile CinEd organizate de Societate Culturală NexT au fost însoțite în 2016 de invitați speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan și Gabriela Filippi. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii, cadrele didactice și bibliotecarii.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal şi Asociaţia Culturală Macondo pentru nivelul primar.

 

Cele mai recente

Distribuie articolul