Cel mai mare mamifer terestru din Europa se întoarce în Carpații Meridionali

126_as_smart_object_1 Zimbrul (Bison bonasus) este o specie emblematică pentru România,  care a dispărut din țară acum aproximativ 200 de ani. În 2012, acesta a revenit în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, iar acum se formează o nouă turmă de zimbri liberi în sud-vestul țării. WWF-România și Rewilding Europe reafirmă astăzi, într-un eveniment oficial organizat la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, inițiativa de readucere a zimbrilor în Carpații Meridionali și intenția de a crea condițiile pentru refacerea unei populații sălbatice de zimbri de-a lungul lanțului carpatic, împreună cu partenerii din cadrul Grupului național de lucru pentru reintroducerea zimbrului în România.

„Dorința noastră nu este doar de a readuce o specie lipsă, dintr-o pornire de culpabilitate față de un rău pe care l-am comis în trecut. În prezent peisajele, pe care le considerăm naturale, se află, așa cum arată datele statisitice din ultimul secol, într-un declin accentuat, nici pe departe într-un stadiu de echilibru. Continuăm să pierdem specii, să fragmentăm zonele de sălbăticie și, ceea ce este poate și mai grav și mai greu de perceput, să dezactivăm funcțiile naturii. Toate astea vor duce la transformarea mediului într-un deșert ecologic. Pentru a putea spera în ceva mai bun pentru viitor, trebuie să încetăm a mai fi pasivi și a proteja echilibre precare și trebuie să (re)construim procese naturale. În acest context, readucerea zimbrului are o relevanță și mai mare, dat fiind că acest animal poate fi cu adevărat un factor de schimbare, o specie care poate da tonul acestei reveniri a naturii la scară mare.”, a afirmat Adrian Hăgătiș, Manager proiect LIFE-Bison, în cadrul WWF-România.

Evenimentul de astăzi prilejuiește și deschiderea expoziției „Cel mai mare mamifer terestru din Europa se întoarce în Carpații Meridionali” care spune povestea readucerii zimbrilor prin imagini surprinse de fotografi profesioniști din România și din străinătate. Expoziția va fi găzduită la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” timp de o lună începând cu data de 29 octombrie, lângă diorama „Specii dispărute”, în care se găsește și un exemplar de zimbru.