Bursa de la București atinge maximul ultimilor 9 ani

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat sa creasca in februarie, cu mai multi indici ajungand la maxime istorice. BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate zece companii, si BET-TR, care include cele mai lichide zece actiuni si dividendele distribuite actionarilor acestor companii, au crescut luna trecuta cu 12,49%. Cea mai mare valoare atinsa de indicele BET in februarie s-a inregistrat pe 23 februarie, cand a inchis sedinta la 8.045 de puncte, cea mai mare valoare atinsa in ultimii 9 ani.

”Ca urmare a modernizarii continue a pietei de capital, a deschiderii tot mai mari catre fluxurile internationale de capital, a cresterii atractivitatii pentru investitorii locali, Romania paraseste teritoriul evaluarilor scazute si al activitatii reduse de tranzactionare”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Ceilalti indici ai bursei, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR si BET-Plus, au inregistrat valori maxime istorice. Cea mai mare valoare pentru BET-TR a fost luna trecuta de 9.937 puncte, in sedinta din 23 februarie.

„Investitorii sunt acum rasplatiti pentru increderea lor in piata de capital. Faptul ca am depasit in doar opt saptamani nivelul estimat de cei mai optimisti analisti abia pentru finele anului arata o dinamica foarte buna a pietei. Optimismul investitorilor are la baza cel putin trei aspecte: evolutia macroeconomica mult peste cresterea economica la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente in urma unui an cu rezultate pozitive si perspectiva promovarii la un nou statut al pietei”, a spus Lucian Anghel, presedintele BVB.

„Au fost randamente ale dividendelor si cresteri ale pretului actiunilor de aproape 30% in ultimii trei ani, daca ne uitam la indicele BET-TR, la care se adauga peste 12% in doua luni”, a mai spus presedintele BVB.

Valoarea medie de tranzactionare a depasit in februarie pragul de 9 milioane de euro, in crestere cu 14,83% fata de ianuarie 2017 si cu 62,5% fata de februarie 2016. La finalul primelor doua luni din acest an, valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul cu actiuni a crescut cu 35% si a ajuns la 8,5 milioane de euro comparativ cu primele doua luni ale anului anterior. Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 153 miliarde lei la finalul lunii februarie 2017, nivel care corespunde unei cifre de peste 33,9 miliarde de euro. Din aceasta suma, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 84 de miliarde lei, echivalentul a 18,6 miliarde de euro.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.