La ultima ședință din 2016, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat previziunile privind dinamica PIB la nivelul zonei euro și a prețurilor de consum în 2017 (la 1.7% an/an, respectiv 1.3% an/an) și a menținut nivelurile ratelor de dobândă (la depozite la -0.40%, de referință la 0.00% și la facilitatea creditare la 0.25%), potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Pe de altă parte, entitatea a prelungit programul de cumpărare de active cu nouă luni (până în decembrie 2017), dar a redus volumul acestuia (de la 80 miliarde EUR la 60 miliarde EUR) începând cu aprilie 2017. Practic, BCE a semnalat apropierea de final a politicii monetare relaxate fără precedent, care a contribuit din plin la creșterea consumului și a vânzărilor înregistrate de retaileri.
Această mișcare are loc pe fondul consolidării procesului de relansare economică și a convergenței graduale a inflației către țintă. Deciziile și semnalele BCE, informațiile din sfera companiilor (William Hill, Capita, Ericsson) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de joi. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la 0.38%, indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 1.4%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.30%, la 1.0762 (cursul BCE).
În România, Guvernul a prelungit pe termen nelimitat măsura privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu impact pozitiv pentru dinamica investițiilor productive în trimestrele următoare. Totodată, Guvernul a adus modificări în Programul prima casă: garantarea creditelor în proporție de 50% pentru locuințele noi și de 40% pentru locuințele mai vechi de 5 ani. Această decizie ar putea contribui la redinamizarea segmentului de construcții rezidențiale, dar și la scăderea prețurilor locuințelor vechi în trimestrele următoare. Climatul din piețele externe și știrile interne au avut impact pe piața financiară joi. Pe piața monetară ratele de dobândă au cvasi-stagnat: overnight la 0.21%/0.50%. Curba randamentelor s-a deplasat marginal în jos: rata de dobândă la 10 ani a scăzut cu un punct bază la 3.47%. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri cu scadența în februarie 2020 și s-a împrumutat cu 500 milioane RON, la un cost mediu anual de 1.97%, în urcare cu 14 puncte bază față de nivelul de la licitația din noiembrie. La BNR EUR/RON a stagnat la 4.5020, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.61%, la 4