Dezbaterea asupra fumatului în spațiile publice îi poate costa milioane de euro pe contribuabili dacă întârzie aplicarea Directivei Europene a Tutunului. British American Tobacco România a cerut transpunerea rapidă a Directivei Europene a Tutunului pentru a preveni plata unor amenzi uriașe către Uniune și pentru a-i împiedica pe traficanții de țigări ilegale să câștige și mai mult pe piața neagră. Dezbaterea în legătură cu interzicerea fumatului în spații publice riscă să întârzie și mai mult introducerea noilor reglementări europene – deși termenul limită a trecut de mai bine de 4 luni.
“British American Tobacco România respectă inițiativele de protejare a cetățenilor față de efectele fumatului pasiv si atrage atenția că orice întârzieri suplimentare în aplicarea regulilor europene ar putea să îi coste pe contribuabili milioane de euro. Dezbaterile legate de fumatul în spații publice nu ar trebui să se suprapună în niciun fel cu transpunerea unei directive europene.”, a spus Gemma Webb, General Manager British American Tobacco Romania.
O serie de amendamente legate de fumatul în spații publice au fost incluse în legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului, periclitând trecerea acestei legi prin Parlament. “Singurii beneficiari ai întârzierii transpunerii Directivei sunt contrabandiștii, și asta în condițiile în care România are deja cea de-a doua cea mai mare piață neagră a țigărilor din Europa de Est, care îi costă pe contribuabili aproape 600 de milioane de euro în fiecare an”.
British American Tobacco România este liderul pieței românești a tutunului, reprezentând peste 50% din piață, și al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului. Doar în ultimii 10 ani, BAT a plătit circa 12.5 miliarde de euro către Guvernul României.