BASF se implică în cultivarea plantelor în spațiu

BASF a sprijinit experimentul unor tineri cercetători privind dezvoltarea răsadurilor în condiții de gravitație zero. Experimentul școlar își propune să testeze dacă răsadurile de plante pot prinde rădăcini în condiții de gravitație zero.   Eșantionul, pregătit de Maria Koch, Raphael Schilling și David Geray – trei elevi la un liceu cu profil agronomic din Ravensburg, Germania – a părăsit Centrul Spațial Kennedy, din Florida, la bordul rachetei SpaceX , pe data de 19 februarie, la ora locală 9:39 am.

“Acesta este cel mai interesant experiment de teren în care am fost implicat vreodată. Munca în cercetare înseamnă întotdeauna explorarea de noi idei, însă până în prezent, testele noastre nu au părăsit Pământul”, explică Dr. Sebastian Rohrer, Early Fungicide Biology, BASF Crop Protection . “Modul în care BASF abordează inovația se bazează pe asocierea cu alte entități și organizații. Colaborarea cu studenții este un foarte bun exemplu în acest sens – tinerii ca ei vor fi viitorul inovației în agricultură.”

Până în prezent, experimentele conduse în condiții de gravitație zero s-au concentrat doar asupra comportamentului de creștere a semințelor. Dacă răsadurile pot fi utilizate pentru cultivarea plantelor în spațiu, eforturile pentru asigurarea hranei astronauților în misiunile spațiale de lungă durată – spre exemplu, spre Marte  – ar progresa semnificativ.

Pentru acest experiment, echipa de cercetare formată din studenți a utilizat un răsad de ficus pumila (ficus târâtor ), de 15 mm. Planta îndeplinește cerințele stricte de călătorie în spațiu: este suficient de mică pentru a avea loc într-un spațiu limitat și este rezistentă la diferențe de temperatură între 4 și 28°C.

Maria, Raphael și David au plantat cu grijă răsadurile într-un mediu de creștere creat în cutia experimentală de ultimă generație, AFEx Habitat . Cu 36 de ore înainte de lansare, eșantionul a fost livrat echipei de operațiuni NASA. Concomitent cu experimentul din spațiu, va fi realizat și un eșantion de control pe Pământ, pentru a analiza influența gravitației.

Maria, Raphael și David, care studiază în prezent agricultura, au început proiectul “V3PO” în 2015, în cadrul unui cerc de știință after-school, la școala Edith-Stein Ravensburg & Aulendorf.

Eșantionul va sta în spațiu timp de 30 de zile, înainte să se întoarcă pe pământ pentru analiza rezultatelor. Acesta a fost primul proiect școlar din Germania acceptat în programul educațional al NASA.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.