Banca Transilvania: Piața forței de muncă s-a consolidat în octombrie

banca-transilvania Recent, Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat datele cu privire la evoluția pieței forței de muncă în octombrie și primele zece luni ale anului curent. Se observă consolidarea climatului pozitiv, sub influența semnalelor de normalizare din sfera cererii interne, dar și în contextul presiunilor salariale și persistenței asimetriilor structurale, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT). Astfel, conform datelor INS numărul de șomeri (15-74 ani) a crescut pentru a doua lună la rând în octombrie, cu un ritm lunar de 0.14%, la 522.5 mii (cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni). Cu toate acestea, indicatorul se menține în apropiere de valorile minime consemnate în toamna anului 2008. Raportat la octombrie 2015 numărul șomerilor s-a redus cu 14.8%, evoluție determinată, în principal, de accelerarea cererii interne, dar și de reducerea economiei informale.

Printre factorii care au avut impact asupra pieței forței de muncă în perioada ianuarie – octombrie 2016 se numără: continuarea procesului investițional în cadrul ciclului post-criză; accelerarea consumului privat, creșterea vânzărilor din retail (pe toate ramurile de produse, de la televizoare la electrocasnice), și reducerea economiei informale, cu impact asupra ramurilor ușoare ale economiei (aspect reflectat de declinul mai puternic al ratei șomajului la femei); redinamizarea migrației populației active (inclusiv între regiunile țării); majorarea salariilor; persistența asimetriilor structurale. Estimările macro-econometrice pentru tendința ratei șomajului (prezentate în graficul al treilea din partea dreaptă) exprimă premise de continuare a procesului de ameliorare a climatului din piața forței de muncă pe termen scurt, scenariu condiționat de absența unor șocuri economice adverse importante (externe și/sau interne).

Prin urmare, în perioada ianuarie-octombrie 2016 numărul de șomeri s-a diminuat cu 12.1% an/an, la un nivel mediu lunar de 548.3 mii. Astfel, rata șomajului s-a consolidat la 5.8% în octombrie (cel mai redus nivel de la finalul anului 2008): componenta masculină la 6.6% (minimul din decembrie 2008); componenta feminină la 4.8% (minimul din martie 2009). Comparativ cu octombrie 2015 rata șomajului s-a redus cu 0.8 puncte procentuale, notându-se declinul componentei feminine (cu 1 punct procentual). Rata șomajului la bărbați a scăzut cu doar 0.7 puncte procentuale an/an. Astfel, la 10 luni din 2016 rata medie a șomajului s-a situat la 6.1%, în atenuare cu 0.7 puncte procentuale an/an. La bărbați rata șomajului s-a redus cu 0.6 puncte procentuale an/an la 6.9%. Rata șomajului în rândul femeilor a scăzut cu 0.8 puncte procentuale an/an la 5.1%.

BT a revizuit prognozele privind dinamica ratei medii anuale a șomajului structural pe termen mediu prin incorporarea evoluțiilor din octombrie. Noile previziuni indică scăderea acestui indicator de la 6.8% în 2015 la 6.2% în 2016, 5.8% în 2017 și 5.5% în 2018. Pentru 2019 ne așteptăm la consolidarea acestui indicator, ceea ce exprimă premise de final pentru ciclul economic post-criză. Considerăm că factorii de risc pentru acest scenariu constau în: escaladarea curentului protecționist (inclusiv posibilitatea reintroducerii de bariere în circulația fluxurilor de capital); deciziile de politică economică din SUA, Zona Euro (mai ales în contextul agendei politice încărcate pe termen scurt) și China; tensiunile geo-politice și geo-economice; mix-ul de politici economice și climatul politic după alegeri pe plan intern.