Banca Transilvania: Normalizarea dinamicii consumului

Comerțul cu amănuntul a revenit pe creștere în octombrie (0.5% lună/lună) după stagnarea din septembrie, conform INS. Dinamica an/an a decelerat la 7.9%, cel mai redus ritm de dinainte de reducerea TVA la alimente și servicii de alimentație, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Sosirile și înnoptările de turiști au crescut cu 8.6% an/an și cu 4.7% an/an în octombrie (respectiv cu 10.9% an/an și 8.5% an/an la 10 luni), confirmându-se climatul pozitiv și concretizarea graduală a potențialului în acest sector. În zona euro, comerțul cu electronice si electrocasnice a crescut în octombrie.

În România, costul cu forța de muncă a accelerat la 16.09% an/an în T3, cel mai ridicat ritm din T1 2009, dinamică nesustenabilă, cu impact asupra competitivității pe termen mediu. Luni, piața financiară a resimțit evoluțiile din plan extern și știrile interne. Pe piața monetară ratele de dobândă au cvasi-stagnat pe scadențele foarte scurte (overnight la 0.23%/0.52%) și au crescut marginal în rest. Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au urcat pe scadența 10 ani cu două puncte bază la 3.50% (maximul de la jumătatea lunii noiembrie). Statul a redeschis o emisiune de titluri cu scadența în decembrie 2022 și a atras 300 milioane RON, la un cost mediu anual de 3.15%, în urcare cu 50 puncte bază față de nivelul de la licitația din octombrie. EUR/RON a scăzut cu 0.22%, la 4.5027 (minimul ultimelor trei săptămâni), iar USD/RON s-a depreciat cu 0.21%, la 4.2303, la BNR. Bursa a scăzut (indicele BET cu 0.5%), pe o lichiditate de peste 4 milioane EUR.

În zona euro, indicatorul care măsoară încrederea investitorilor din regiune s-a deteriorat în decembrie, sub influența provocărilor (inclusiv referendumul din Italia). Cu toate acestea, indicatorul Sentix s-a situat în apropiere de maximul anului, evoluție care exprimă rezistența regiunii la șocuri, sub influența politicii monetare relaxate a BCE. Comerțul cu amănuntul a revenit pe creștere în octombrie (1.1% lună/lună) (dinamica an/an în accelerare la 2.4%), evoluție determinată de componenta bunuri ne-alimentare (pe fondul majorării venitului real disponibil al populației și relansării creditării). Știrile macroeconomice (inclusiv incorporarea rezultatului referendumului din Italia), din sfera companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au influențat piața financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a urcat la 0.34%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 1.2%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.56%, la 1.0702 (referința BCE).